Gojaznost povezana sa otkrivanjem prekursora raka krvi

Gojaznost povezana sa otkrivanjem prekursora raka krvi

Pojedinci sa gojaznošću imaju veću verovatnoću da imaju monoklonsku gamopatiju neutvrđenog značaja (MGUS), benigno stanje krvi koje često prethodi multiplom mijelomu, prema novom istraživanju objavljenom u Blood Advances.

Multipli mijelom je rak krvi plazma ćelija, vrsta belih krvnih zrnaca koja proizvode antitela za borbu protiv infekcije. MGUS, koji karakteriše abnormalni protein koji proizvode plazma ćelije, je poznati prekursor multiplog mijeloma.

Većina ljudi sa MGUS-om ne pokazuje značajne simptome i nisu odmah bolesni. Umesto toga, prisustvo MGUS-a služi kao upozorenje za praćenje potencijalnog razvoja kritičnijih stanja, kao što je multipli mijelom, u koje se MGUS može pretvoriti.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvestili su 2020. da je skoro 42% američke populacije klasifikovano kao gojazno, definisano indeksom telesne mase (BMI) od 30 ili više. Ipak, postoji malo istraživanja koja bi sugerisala kako gojaznost može uticati na ishod raka.

„Iako je postignut značajan napredak u terapiji za multipli mijelom, on ostaje neizlečiva bolest, koja se često dijagnostikuje nakon što su pacijenti već iskusili oštećenje krajnjeg organa“, objasnio je David Lee, MD, MPH, MMSc, specijalizant interne medicine u Opštoj bolnici u Masačusetsu. .

„Tomu prethode premaligna stanja uključujući MGUS. Naša istraživačka grupa je fokusirana na istraživanje faktora rizika i etiologije MGUS-a kako bi bolje razumeli ko može biti pod povećanim rizikom za razvoj MGUS-a i njegovu progresiju u multipli mijelom.”

Istraživači su uključili 2.628 osoba iz čitavih Sjedinjenih Država koje su bile pod povećanim rizikom od razvoja multiplog mijeloma, na osnovu samoidentifikovane rase i porodične istorije hematoloških maligniteta, između februara 2019. i marta 2022.

Učesnici su testirani na MGUS, definisan prisustvom monoklonskih proteina u serumskim koncentracijama od 0,2 g/L ili više. Istraživači su izmerili MGUS pomoću masene spektrometrije — nove, visoko osetljive metode identifikacije i kvantifikacije monoklonskih proteina u krvi.

Nakon kontrole starosti, pola, rase, obrazovanja i prihoda, tim je otkrio da je gojaznost povezana sa 73% većim izgledima za MGUS, u poređenju sa pojedincima sa normalnom težinom. Ova povezanost je ostala nepromenjena kada se uzme u obzir fizička aktivnost.

Međutim, veoma aktivne osobe (definisane kao da rade ekvivalentno trčanju ili džogiranju 45-60 minuta dnevno ili više) imale su manju verovatnoću da će imati MGUS čak i nakon prilagođavanja BMI klasi, dok su oni koji su prijavili puno pušenje i kratak san imali veću verovatnoću da će takođe imaju detektivne nivoe MGUS-a.

Ograničenja uključuju da je ovo bila studija poprečnog preseka — snimak načina na koji određene varijable ili karakteristike mogu da se odnose jedna na drugu u jednom trenutku. Dok su istraživači pronašli snažnu korelaciju između MGUS-a, gojaznosti i faktora načina života, oni nemaju dovoljno dokaza da pretpostave uzročnost.

Pored toga, Američko medicinsko udruženje je nedavno glasalo za usvajanje nove politike koja više ne koristi samo BMI za procenu da li neko ima zdravu težinu, jer prethodna istraživanja sugerišu da metrika ne pravi efektivnu razliku između masti i nemasne mase i ne uzima u obzir kako masti se distribuiraju po celom telu. Formula je kreirana na osnovu podataka iz nehispanskih belih populacija, što sugeriše da se njene implikacije ne mogu tačno generalizovati na crne, azijske i latinoameričke grupe.

U budućnosti, istraživači će imati za cilj da potvrde ove nalaze u drugim grupama studija, uključujući pojedince koji se prate uzdužno, kako bi dalje istražili mehanizme kroz koje gojaznost i drugi faktori rizika koji se mogu promeniti mogu uticati na razvoj i napredovanje MGUS-a.

„Ovi rezultati usmeravaju naša buduća istraživanja u razumevanju uticaja promenljivih faktora rizika, kao što su težina, vežbanje i pušenje, na rizik od raka“, objasnio je dr Li. „Pre nego što možemo da razvijemo efikasne preventivne zdravstvene strategije za smanjenje rizika od ozbiljnih bolesti kao što je multipli mijelom, prvo moramo bolje razumeti odnos između MGUS-a i potencijalno promenljivih faktora rizika kao što je gojaznost.“