Velika Britanija otkrila planove za „najveću ekspanziju nuklearne energije u 70 godina“

Velika Britanija otkrila planove za „najveću ekspanziju nuklearne energije u 70 godina“

Vlada Velike Britanije je u četvrtak objavila planove za, kako je rekla, „najveću ekspanziju nuklearne energije u zemlji u poslednjih 70 godina“ kako bi ojačala svoju energetsku nezavisnost i ispunila ciljeve emisije ugljenika.

Civilna nuklearna mapa puta uključuje istraživanje izgradnje velike nove elektrane, 300 miliona funti (382 miliona dolara) ulaganja za proizvodnju naprednog uranijumskog goriva i „pametnije regulacije“.

Sve zajedno, ove mere bi učetvorostručile britansku nuklearnu energiju do 2050. godine na 24 gigavata, što je dovoljno da obezbedi četvrtinu potreba za električnom energijom u Velikoj Britaniji.

„Nuklearna energija je savršen protivotrov energetskim izazovima sa kojima se Britanija suočava — zelena je, dugoročno je jeftinija i osiguraće energetsku bezbednost Velike Britanije“, rekao je premijer Riši Sunak.

„Ovo je ispravna dugoročna odluka i predstavlja sledeći korak u našoj posvećenosti nuklearnoj energiji, što nas stavlja na kurs da postignemo neto nulu do 2050. na odmeren i održiv način“, dodao je on.

Vlada kaže da je posvećena cilju do 2050. godine, ali se našla na udaru kritika nakon što je prošlog leta najavila da će izdati „stotine“ novih dozvola za naftu i gas u Severnom moru.

Takođe se bori sa krizom troškova života, delimično uzrokovanom skokom cena nafte i gasa nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ministarka energetike Kler Kutinjo rekla je da bi planovi značili da Ujedinjeno Kraljevstvo „nikada više neće biti držano kao otkupnina za energiju od strane tiranina poput Vladimira Putina“.

Vlada je saopštila da predlozi predstavljaju „najveću ekspanziju nuklearne energije u poslednjih 70 godina“, dodajući da će „smanjiti račune za struju, podržati hiljade radnih mesta i poboljšati energetsku bezbednost u Velikoj Britaniji“.

Konstrukcija

Najupečatljiviji predlog je moguća izgradnja još jedne elektrane veličine Sizevella u istočnoj Engleskoj, čija izgradnja treba da počne ove godine, i Hinklija u zapadnoj Engleskoj, koja je trenutno u izgradnji.

Obe elektrane će moći da napajaju po šest miliona domova.

Velika Britanija trenutno ima devet operativnih nuklearnih reaktora na pet lokacija, ali mnogi su pri kraju svog radnog veka.

Šest reaktora na tri lokacije je ugašeno od 2021. godine i biće demontirano.

Međutim, operater EDF je u martu objavio da produžava životni vek dve britanske elektrane — Heisham 1 i Hartlepool.

Velika Britanija namerava da izgradi do osam novih reaktora do 2050. godine.

Vlada je u nedelju saopštila da će uložiti do 300 miliona funti u proizvodnju HALEU goriva potrebnog za nove visokotehnološke reaktore, a koje se trenutno komercijalno proizvodi samo u Rusiji.

„Velika Britanija će voditi put od svog severozapadnog proizvodnog čvorišta kako bi obezbedila svetu ovaj oblik goriva od uranijuma, sa ciljem da prva fabrika bude operativna početkom naredne decenije“, saopštila je vlada.

Regulatorima će takođe biti dozvoljeno da procenjuju projekte dok se projekti finaliziraju labavljenjem pravila koja imaju za cilj da ubrzaju planove izgradnje.