San Francisko u žiži kontroverzi: Razmatranje rezolucije o prekidu vatre u Gazi

San Francisko u žiži kontroverzi: Razmatranje rezolucije o prekidu vatre u Gazi

Supervizori u politički liberalnom San Francisku suočavaju se sa žustrom debatom i kontroverzama dok razmatraju rezoluciju koja poziva na kontinuirani prekid vatre u Gazi, dok sukobi između Izraela i Hamasa ulaze u četvrti mesec.

Nacrt rezolucije, inicijalno predstavljen od strane supervizora Dina Prestona, jevreja, ističe potrebu za humanitarnom pomoći, oslobađanjem talaca i jasnom osudom antisemitske, antipalestinske, islamofobične i svake ksenofobične retorike i napada. Međutim, različiti amandmani, posebno oni koji traže eksplicitniju osudu napada Hamasa, izazivaju tenzije među supervizorima.

Saslušanje na Odboru za pravila, održano u ponedeljak, proteklo je u atmosferi strasti i dugih, žustrih komentara pristalica prekida vatre koji su odbacili predložene amandmane kao ekstremističke i rasističke. Supervizor Ahša Safai ističe da se razgovor promenio od pitanja da li podržati rezoluciju o prekidu vatre na to kako će ona konačno izgledati.

Pozivi za prekid vatre postali su učestali širom Sjedinjenih Američkih Država, dok su propalestinske, jevrejske mirovne i druge aktivističke grupe organizovale različite demonstracije, blokirale mostove i zatvorile autoputeve. Ovo pitanje izazvalo je pažnju lokalnih vlasti širom zemlje, a San Francisko postaje još jedan grad u kojem se politički liberalni lideri bave pitanjem Bliskog istoka.

Iako ova vrsta lokalnih rezolucija nema direktno pravno ovlašćenje u međunarodnim poslovima, one odražavaju rastuću globalnu zabrinutost zbog dugotrajnih sukoba na Bliskom istoku. Gradovi poput Oklanda su jednoglasno odobrili slične rezolucije u znak solidarnosti sa Palestincima, dok su neki drugi, poput Burlingtona u Vermontu, odbacili slične predloge.

Kako debata u San Francisku ulazi u ključnu fazu, reakcije su podeljene među građanima. Pristalice rezolucije smatraju je zdravorazumskim stavom protiv genocida i humanitarni gestom podrške životima Palestinaca, dok drugi, uključujući supervizora Meta Dorsija, ističu potrebu za eksplicitnijom osudom akcija Hamasa.

S obzirom na sve veći pritisak javnosti i lokalne političke scene, San Francisko postaje još jedno uporište u sagi o Bliskom istoku, dok supervizori odlučuju o konačnoj formulaciji rezolucije o prekidu vatre u Gazi.