Ukrajina ispunjava svoj deo dogovora o deblokadi granice sa Poljskom

Ukrajina ispunjava svoj deo dogovora o deblokadi granice sa Poljskom

Ukrajinska strana je ispunila svoj deo dogovora predviđenih akcionim planom za deblokadu granice sa Poljskom, izjavo je zamenik ministra za razvoj ukrajinskih zajednica, teritorija i infrastrukture Sergej Derkač.

„Ukrajina je sprovela plan koji smo dogovorili i danas nema pitanja za nas. Pitanje je šta još demonstranti zahtevaju od poljske vlade“, rekao je Derkač.

On je naglasio da su i Evropska unija i poljska vlada potvrdile da se sporazum o liberalizaciji transporta ne može otkazati.

Prema rečima Derkača, broj bilateralnih transportnih operacija koje su izvele poljske kompanije smanjen je za samo 5% u odnosu na period pre invazije.

Stoga su njihove tvrdnje da su ukrajinski prevoznici potpuno ’ubili‘ poljsko transportno tržište netačne“, naglasio je Derkač.

U međuvremenu, u novembru 2023. Ukrajina je zbog granične blokade dobila oko 10 milijardi UAH carina manje. U tom pogledu poljska strana takođe trpi gubitke.

Podsećamo da su u decembru 2023. ukrajinsko Ministarstvo za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture i novoimenovano rukovodstvo poljskog ministarstva infrastrukture usvojili zajednički akcioni plan za deblokadu granice.