Indijska sonda Sun stigla je do konačnog odredišta

Indijska sonda Sun stigla je do konačnog odredišta

Prva solarna opservatorija u Indiji, Aditia-L1, uspešno je ubačena u željenu orbitu, objavila je u subotu Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO), čime je obeležena još jedno dostignuće u ambicijama nacije u istraživanju svemira.

Misija, koju je ISRO pokrenuo prošlog septembra, nosi sedam različitih tereta za posmatranje sunčeve svetlosti i merenje parametara plazme i magnetnih polja.

Letelica je stigla do Lagranžove tačke (L1), nazvane po italijanskom astronomu Džozefu Luju Lagranžu, što je relativno stabilna lokacija za misiju za posmatranje Sunca u narednih pet godina.

„Ono što smo danas postigli je tačno postavljanje na osnovu našeg merenja i veoma tačnog predviđanja zahteva za brzinom. Trenutno je, prema našim proračunima, na pravom mestu, ali ćemo narednih nekoliko sati pratiti da li je na pravom mestu“, rekao je novinarima predsednik ISRO-a S. Somanath odgovarajući na pitanja o uspešnom plasmanu. od Aditia-L1.

Indijski premijer Narendra Modi otišao je na Ks (bivši Tviter) da čestita naučnicima i da aplaudira ovom „izuzetnom podvigu“.

„Indija stvara još jedan orijentir. Prva indijska solarna opservatorija Aditia-L1 stiže na svoje odredište. To je svedočanstvo nemilosrdne posvećenosti naših naučnika u realizaciji jedne od najsloženijih i najsloženijih svemirskih misija“, rekao je Modi u svom postu u subotu, dodajući da će se „nove granice nauke“ težiti za dobrobit čovečanstva.

Poruku je ponovio i predsednik Rashtrapati Bhavan, koji je rekao da će misija „poboljšati naše znanje o sistemu Sunce-Zemlja i koristiti čitavom čovečanstvu“, uz slavljenje „značajnog učešća žena naučnika“.

Aditia-L1 je jedinstvena svemirska letelica dizajnirana da proučava sva tri sloja Sunca kako bi bolje razumela „sunčevu aktivnost, bezbednija su sredstva na zemlji u sektorima kao što su telekomunikacije, električna energija i avijacija“, kaže dr Krišnasvami Kasturirangan, bivši predsednik ISRO-a. .

Kroz ovu solarnu sondu, ISRO bi mogao da poveća svoja sredstva u svemiru zahvaljujući samopouzdanju koje pruža program. Takođe će podržati operacije indijskog ratnog vazduhoplovstva (IAF) kako bi se pomoglo u zaštiti nacionalne svemirske imovine.