Tri naučno potvrđene strategije za održavanje zdravih navika

Tri naučno potvrđene strategije za održavanje zdravih navika

U godini posvećenoj zdravijem načinu života, suočavamo se sa svakodnevnim iskušenjima koja ugrožavaju naše ciljeve. Bez obzira na to koliko smo posvećeni voću, povrću i redovnom vežbanju, primamljiva aroma svežih krofni može u trenutku dovesti do prekida naših zdravih navika.

Da biste odoleli ovim iskušenjima, stručnjaci su identifikovali tri naučno potvrđene strategije. Prva strategija podrazumeva razmatranje kratkoročnih posledica nezdravog ponašanja. Istraživanja sprovedena sa preko 4.000 učesnika pokazuju da je isticanje neposrednih efekata efikasnije od fokusiranja na dugoročne posledice. Dakle, umesto razmišljanja o potencijalnom dijabetesu, razmislite o trenutnom osećaju nadutosti ili lošem snu koji može proizaći iz prekomernog unosa šećera.

Druga strategija je usmeravanje pažnje na uživanje u zdravim izborima. Fokus na ukusu hrane, umesto na zdravstvene beneficije, pokazao se kao efikasan način za povećanje potrošnje voća i povrća. Isto važi i za vežbanje – uživajte u aktivnostima koje vam pružaju zadovoljstvo umesto da ih doživljavate kao obavezu.

Konačno, treća strategija ističe značaj redovnih nagrada za održavanje dugoročne posvećenosti zdravim navikama. Studije su pokazale da male, česte nagrade daju bolje rezultate od velikih, povremenih nagrada. Stručnjaci preporučuju postavljanje početnih napora bez nagrada, a zatim uvodjenje malih pogodnosti kako bi se održala motivacija.

Ove naučno potvrđene strategije nude rešenje za izazove koje svi mi srećemo na putu ka zdravijem životu. Iskoristite ih kako biste ojačali svoju volju i ostvarili svoje dugoročne ciljeve.