Kim Džong Un naređuje povećanje proizvodnje mobilnih lansirnih vozila kako tenzije rastu sa SAD

Kim Džong Un naređuje povećanje proizvodnje mobilnih lansirnih vozila kako tenzije rastu sa SAD

Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je vlastima da povećaju proizvodnju mobilnih lansirnih vozila za rakete jer se zemlja suočava sa vojnim obračunom sa svojim neprijateljima, izvestili su u petak državni mediji, dok pokušava da oteža detekciju lansiranja.

Izveštaj o Kimovoj naredbi stigao je nekoliko sati nakon što je Bela kuća saopštila da su američke obaveštajne službe utvrdile da je Severna Koreja isporučila lansere balističkih projektila Rusiji za njen rat u Ukrajini. SAD i njihovi saveznici su ranije optuživali Severnu Koreju da šalje artiljeriju i municiju Rusiji u zamenu za ruske tehnologije za unapređenje sopstvenih vojnih programa.

Zvanična korejska centralna novinska agencija saopštila je da je Kim posetio fabriku koja proizvodi transportne lansere ili TEL-ove, ne govoreći kada je otišao ili gde se fabrika nalazi.

TEL-i su mobilna lansirna vozila koja Severnoj Koreji daju mogućnost da pomera rakete po svojoj teritoriji, što otežava svojim protivnicima da unapred otkriju lansiranja. Neki južnokorejski stručnjaci su procenili da Severna Koreja ima oko 100-200 takvih vozila.

Kim je rekao da je uloga fabrike „veoma važna“ u jačanju nacionalne odbrane Severne Koreje „s obzirom na preovlađujuću tešku situaciju koja zahteva da zemlja bude čvršće pripremljena za vojni obračun sa neprijateljem“, izvestila je KCNA.

„On je preduzeo važnu meru za proširenje proizvodnih kapaciteta fabrike“, navodi se.

Na ključnom sastanku vladajuće stranke prošle nedelje, Kim je obećao da će proširiti nuklearni arsenal zemlje, lansirati tri dodatna vojna špijunska satelita i preduzeti druge korake za jačanje vojske ove godine kako bi stekao „ogromnu“ ratnu spremnost da se nosi sa onim što je nazvao SAD- vodio konfrontaciju. Kim je naveo proširenje američko-južnokorejskih vojnih vežbi koje ponekad uključuju američke bombardere dugog dometa i nuklearnu podmornicu.

Stručnjaci kažu da će Kim verovatno povećati testove naoružanja uoči predsedničkih izbora u SAD u novembru zbog uverenja da bi pojačana vojna sposobnost povećala njegove šanse da istrgne američke ustupke ako bivši predsednik Donald Tramp bude ponovo izabran.

Kimova poseta fabrici takođe može biti povezana sa isporukom oružja za Rusiju. Prošle godine, Kim je obišao fabrike oružja i obećao da će ubrzati napore da unapredi svoju vojsku kada su spekulacije o transferu oružja Severne Koreje i Rusije bile široko rasprostranjene.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u četvrtak da su nedavno deklasifikovani obaveštajni podaci pokazali da je Severna Koreja obezbedila Rusiji lansere balističkih projektila i nekoliko balističkih projektila. On je rekao da su ruske snage ispalile najmanje jednu od tih raketa na Ukrajinu 30. decembra i da je sletela na otvoreno polje u regionu Zaporožja.

Južna Koreja je u novembru saopštila da je Severna Koreja osumnjičena za slanje balističkih projektila kratkog dometa, protivtenkovskih projektila i prenosivih protivvazdušnih projektila u Rusiju, pored pušaka, raketnih bacača, minobacača i granata.

Džulijana Smit, stalna predstavnica SAD pri NATO-u, rekla je prošlog meseca da američki obaveštajci ukazuju da je Severna Koreja Rusiji obezbedila više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije. Smit je rekao da se Severna Koreja sumnjiči da traži ruske tehnologije vezane za borbene avione, rakete zemlja-vazduh, oklopna vozila i proizvodnju balističkih raketa.