Bolesna, 53-godišnja ženka slona eutanazirana u zoološkom vrtu Los Anđelesa

Bolesna, 53-godišnja ženka slona eutanazirana u zoološkom vrtu Los Anđelesa

53-godišnja azijska slonica eutanazirana je u zoološkom vrtu u Los Anđelesu nakon što nije mogla da ustane, saopštio je zoološki vrt u četvrtak.

Uutorak uveče je otkriveno da Šonzi, jedna od dve ženke slona u zoološkom vrtu, ne može da stoji.

„Osoblje za brigu o životinjama i veterinari u zoološkom vrtu brzo su reagovali i radili su cele noći kako bi pomogli Šonzi da ustane. Uprkos korišćenju svih raspoloživih resursa i osoblja, izuzetni napori su na kraju bili neuspešni“, navodi se u saopštenju zoološkog vrta.

„Srceparajuća“ odluka je doneta da se životinja umiri i eutanazira u sredu, navodi se u saopštenju.

Rođena na Tajlandu, Šonzi je provela mladost u cirkusu, došla je u zoološki vrt Fresno Chaffee 1983. i poslata u zoološki vrt u Los Anđelesu 2017. godine.

Razni zoološki vrtovi, istraživači i grupe za očuvanje procenjuju srednji životni vek ženki azijskih slonova u ljudskoj nezi na oko 40 do 50 godina. Slonovi u divljini mogu da žive decenijama duže.

Azijski slonovi se smatraju ugroženim i samo oko 40.000 ih je ostalo u divljini. Preti im uništavanje njihovog staništa i lovokradice koji ih ubijaju zbog kljova.

„Šonzi je živela punim životom i bila je ambasador svoje vrste. Ona je pomogla Angelenosu da sazna o svojim divljim pandanima i izazovima sa kojima se suočavaju u svom rodnom području“, rekli su iz zoološkog vrta. „Ona će jako nedostajati osoblju, članovima Zoološkog vrta Los Anđelesa i milionima posetilaca koji dolaze u zoološki vrt svake godine.“