Mladićima nedostaje svest o uticaju suplemenata na plodnost

Mladićima nedostaje svest o uticaju suplemenata na plodnost

Postoji značajan nedostatak svesti o efektima načina života u teretani na mušku neplodnost kod mladih odraslih, prema studiji objavljenoj u januarskom izdanju Reproductive BioMedicine Online.

Alice Nevman-Sanders, sa Univerziteta u Birmingemu i Fondacije NHS za žene i decu Birmingema u Ujedinjenom Kraljevstvu, i kolege su procenili svest mladih odraslih o potencijalnim uticajima faktora načina života u teretani i suplemenata na mušku neplodnost. Analiza je obuhvatila 153 anketna odgovora ljubitelja teretane.

Istraživači su primetili statistički značajnu razliku između svesti muškaraca i žena o potencijalnim uticajima nekih oblika vežbi visokog intenziteta i suplementacije proteinima na reproduktivno zdravlje muškaraca. Samo 14 procenata muških učesnika razmatralo je kako rutine u teretani ili upotreba dodataka mogu uticati na plodnost.

Sve u svemu, manje muškaraca je razmišljalo o svojoj plodnosti u odnosu na one koji su bili radoznali o njihovoj plodnosti i onih koji su verovali da im je njihova lična plodnost važna. Ako bi neko ponašanje imalo dugoročni u odnosu na kratkoročni efekat na njihovu plodnost, onda bi više muškaraca verovatno promenilo svoje ponašanje.

„Muškarci imaju potencijalno alarmantan nedostatak brige za sopstvenu plodnost i kako faktori kao što su suplementi u teretani mogu imati negativne dugoročne uticaje“, pišu autori.