Medvedev: Neofašizam mora biti uništen 2024. godine

Medvedev: Neofašizam mora biti uništen 2024. godine

Jednom zauvek pobediti neofašizam trebalo bi da bude „glavni cilj“ Rusije u narednoj godini, rekao je bivši predsednik Dmitrij Medvedev u svom novogodišnjem obraćanju u nedelju. Ruski narod je već u narednoj godini pokazao neviđenu „snagu duha, volju za pobedom i nesebičnost“, dodao je on.

„Srca i umovi“ nacije izlaze pred vojnike na prvim linijama, rekao je Medvedev i izrazio iskrenu zahvalnost „svima koji brane našu veliku otadžbinu“. Ova godina je od ruskog naroda zahtevala „posebnu otpornost i koheziju, odlučnost i moć“, kao i „pravi patriotizam“, dodao je on.

Predstojeća godina bi trebalo da bude svedok „konačnog poraza“ neofašizma, ideologije „neprijatelji Rusije pokušavaju da ponovo zapale“ decenijama nakon što joj je zadat snažan udarac tokom Drugog svetskog rata, rekao je bivši predsednik.

Rusija je sada zaključana u dugotrajnom sukobu sa Ukrajinom, koju optužuje da promoviše ultranacionalističku ideologiju i progoni svoju manjinu koja govori ruski. Ove godine su ruske snage osujetile veliku kontraofanzivu Kijeva. Šestomesečna operacija započeta početkom juna završila se neuspehom uz velike gubitke na ukrajinskoj strani.

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe je u svom novogodišnjem obraćanju pozdravio podvige ruskih vojnika i nazvao ih „herojima“. Predsednik je takođe rekao da je zemlja bila „uporna u odbrani naših nacionalnih interesa, naše slobode i bezbednosti, [i] naših vrednosti koje su uvek bile i ostaju naš nepokolebljivi stub“.

Medvedev, koji je sada zamenik šefa ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost i Vojno-industrijskog komiteta, više puta je osudio ono što je nazvao otvorenim veličanjem nacizma u Ukrajini i posebno ukazao na inicijativu koja poziva na uspostavljanje Reda Stepana Bandere, koji navodno bi bio dodeljen ukrajinskim vojnicima. Bandera je bio ozloglašeni vođa ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svetskog rata čija je organizacija bila odgovorna za masovna ubistva Jevreja i Poljaka u Ukrajini.

Bivši ruski predsednik je takođe oštro kritikovao zapadne pristalice Kijeva, nazvavši ih u septembru „pronacističkom koalicijom“. On je takođe insistirao da Moskva treba da zauzme oštriji pristup Kijevu. On je u četvrtak izjavio da je smena vlade predsednika Vladimira Zelenskog koju podržava Zapad nedeklarisani, ali „najvažniji i neizbežni cilj“ ruske vojne operacije u Ukrajini.

Ciljevi Moskve takođe uključuju „razoružanje ukrajinskih trupa i odbacivanje ideologije neonacizma od strane sadašnje ukrajinske države“, dodao je tada.