Malo manji unos ugljenih hidrata može znatno pomoći ljudima sa dijabetesom tipa 1

Malo manji unos ugljenih hidrata može znatno pomoći ljudima sa dijabetesom tipa 1

Možda nije potrebna tako stroga dijeta kao što se misli da bi dijabetes tipa 1 bio pod kontrolom: Novo švedsko istraživanje pokazuje da umerena dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i dalje pomaže ljudima sa dijabetesom tipa 1 da se pridržavaju ciljanog nivoa šećera u krvi.

„Studija pokazuje da umerena dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata snižava prosečan nivo šećera u krvi i da više pacijenata može da zadrži šećer u krvi unutar ciljnog opsega, što se smatra korisnim u smanjenju rizika od oštećenja organa za osobe sa dijabetesom tipa 1. rekla je prva autorka studije Sofia Sterner Isaksson, dijetetičarka koja pohađa doktorske studije na Univerzitetu u Geteborgu.

Kod dijabetesa tipa 1, pankreas proizvodi malo ili nimalo insulina kako bi pomogao šećeru u krvi da uđe u ćelije i koristi kao energiju. Bez insulina, šećer u krvi se povećava i može izazvati ozbiljna oštećenja organa.

Istraživači su primetili da, radi bezbednosti, svako ko ima dijabetes tipa 1 koji razmatra velike promene u unosu ugljenih hidrata treba prvo da se konsultuje sa svojim zdravstvenim radnicima. Rekli su da to posebno važi za decu sa dijabetesom tipa 1.

Za studiju su nasumično dodelili 25 muškaraca i 25 žena sa dijabetesom tipa 1 (prosečna starost: 48) da jedu tradicionalnu ishranu sa 50% energije iz ugljenih hidrata ili umerenu ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata sa 30% energije iz ugljenih hidrata. Svi su imali povišen nivo šećera u krvi i uzimali su injekcije insulina ili su koristili insulinsku pumpu.

Uređaj za kontinuirano praćenje šećera u krvi je korišćen za beleženje nivoa šećera u krvi najmanje svakih 15 minuta tokom 16 nedelja.

Obe dijete su imale zdrav nivo masti i ugljenih hidrata i uključivale su povrće, ugljene hidrate bogate vlaknima, nezasićene masti, orašaste plodove, semenke i mahunarke. Dijetetičar je prilagodio ishranu svakom učesniku.

Istraživači su otkrili da su nivoi šećera u krvi duže u granicama cilja (68 minuta dnevno, u proseku) za one koji se pridržavaju umerene ishrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata od tradicionalne ishrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. U međuvremenu, vreme sa višim nivoima šećera u krvi smanjeno je za 85 minuta dnevno.

Istraživači nisu otkrili štetne efekte – očitavanja krvnog pritiska i holesterola su bila slična za obe dijete, a učesnici su izjavili da se osećaju nešto zadovoljnije režimom umerenog malog unosa ugljenih hidrata. Forma kiselina zvanih ketoni takođe je ostala na razumnim nivoima, smanjujući zabrinutost da mogu postati previsoke kada se ugljeni hidrati smanje kod dijabetesa tipa 1, pokazalo je istraživanje.

Nalazi su nedavno objavljeni u časopisu The Lancet Regional Health-Europe.

„Umerena dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata može biti dobra opcija za lečenje odraslih sa dijabetesom tipa 1 sa povišenim nivoom glukoze“, rekao je Isakson u saopštenju univerziteta. „Međutim, važno je da ishrana bude zdrava, sa posebnim fokusom na kvalitet masti i ugljenih hidrata, kao i da količina ugljenih hidrata nije preniska, pa se može smatrati bezbednom. Zdravstveni radnici stoga treba da ponude pomoć i praćenje dijeta.“

Koautor studije dr Markus Lind, profesor dijabetologije na Univerzitetu u Geteborgu, rekao je da nedostaju studije o različitim dijetalnim tretmanima za dijabetes tipa 1.

„Zbog toga je važno da možemo da predstavimo podatke koji pokazuju da je umerena dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata efikasna i bezbedna za odrasle sa dijabetesom tipa 1“, rekao je on.