Eksperimentalna terapija olakšava simptome Alchajmerove bolesti kod miševa

Eksperimentalna terapija olakšava simptome Alchajmerove bolesti kod miševa

Nova ćelijska terapija poboljšala je učenje i pamćenje kod miševa sa Alchajmerovom bolešću, izvještavaju istraživači.

Terapija – razvijena u Medicinskom centru Univerziteta u Nebraski (UNMC) – oslanja se i na imuni sistem u borbi protiv ključnih aspekata Alchajmerove bolesti, kao i na modifikovane ćelije koje se fokusiraju na plakove proteina mozga koji su obeležje bolesti.

Kod pacijenata sa Alchajmerom, amiloid-beta protein formira plakove koji sprečavaju nervne ćelije da signaliziraju jedna drugoj. Jedna teorija je da ovo može izazvati nepovratan gubitak pamćenja i promene ponašanja karakteristične za Alchajmerovu bolest.

Nova studija je nedavno objavljena u časopisu Molekularna neurodegeneracija. Istraživači su koristili genetski modifikovane ćelije koje kontrolišu imunitet pod nazivom Tregs da ciljaju amiloid-beta.

Kada je tim UNMC-a ubrizgao modifikovane Treg ćelije u krvotok miševa, nakupljanje plaka i upala mozga su se usporili. Činilo se da su se veštine razmišljanja poboljšale i kod obolelih miševa.

Dok se rezultati studija na životinjama često pokazuju drugačije kod ljudi, istraživači su bili ohrabreni nalazima.

„Studija je važan razvoj u ovoj oblasti koja unapređuje mogućnost korišćenja terapija zasnovanih na ćelijama za ciljanje proteinskih agregata u neurodegenerativnim bolestima“, rekao je viši istraživač dr Avindra Nath, iz Nacionalnog instituta za zdravlje, koji je finansirao studiju.

Istraživači su rekli da bi konstruisane imune ćelije mogle da ponude ciljani i efikasniji tretman za Alchajmerovu bolest, bolest koja pogađa oko 6,7 miliona Amerikanaca.

Glavni autor studije Pravin Ieapuri, postdoktorski saradnik na UNMC-u, primetio je da su druga nedavna klinička ispitivanja takođe pokazala korist od upotrebe Treg ćelija u lečenju Alchajmerove i drugih degenerativnih bolesti mozga.

„Ali ograničenje je bilo kako uneti zaštitne ćelije u regione mozga koji su najviše pogođeni Alchajmerovom bolešću“, objasnio je on u saopštenju UNMC.

Sledeći korak biće testiranje ovog pristupa na ljudima. Oni bliski studiji su optimisti.

„Sa velikim uzbuđenjem očekujemo da vidimo kuda ovaj važan napredak može da odvede u borbi protiv Alchajmerove bolesti“, rekao je kancelar UNMC dr Džefri Gold.