Iran pogubio četvoricu Mosadovih agenata

Iran pogubio četvoricu Mosadovih agenata

Četiri osobe povezane sa izraelskom obaveštajnom agencijom Mosad osuđene su na smrt i obešene su u petak u Iranu, javili su lokalni državni mediji. Tri muškarca i jedna žena bili su glavni osumnjičeni u slučaju koji uključuje ukupno deset ljudi, koji su, prema iranskim vlastima, radili za Zapadni Jerusalim kako bi oštetili nacionalnu bezbednost Irana, navodi se u izveštajima.

Krivci, koji su „delovali pod direktnim vođstvom obaveštajnih službenika Mosada“, tražili su da identifikuju iranske bezbednosne zvaničnike i da ih kidnapuju. Oni koji su držani u zatočeništvu tada su bili podvrgnuti pretnjama i mučenju dok su „agenti Mosada“ pokušavali da izvuku relevantne bezbednosne informacije od njih, izvestila je iranska novinska agencija Mizan povezana sa nacionalnim pravosuđem. Grupa je takođe kidnapovala druge ljude kako bi ih naterala da iranskim bezbednosnim službama daju dezinformacije putem pretnji i mučenja, dodaje se.

Četiri osobe su identifikovane kao Vafa Hanareh, Aram Omari, Rahman Parhazo i Nasim Namazi. Prema državnim medijima, oni su bili aktivni u severozapadnoj iranskoj provinciji Zapadni Azerbejdžan i južnoj provinciji Hormozgan. Grupa je takođe delovala u gradovima Teheran, Minab i Tabriz.

Grupa je održavala komunikaciju sa operativcima Mosada putem video veze i primala novac od izraelskih obaveštajnih službi za svoje „misije“ u obliku digitalne valute, preneli su iranski mediji. Krivci su takođe zapalili kuće i vozila iranskih bezbednosnih zvaničnika i planirali ubistvo iranskog zvaničnika, ali nisu uspeli da ih ubiju, dodaje se u izveštajima.

Iranske agencije za sprovođenje zakona uspele su da uđu u trag grupi kada je jedan od glavnih osumnjičenih, Vafa Hanareh, uhvaćen u operaciji bezbednosnih snaga, javila je novinska agencija Mizan. Drugi izveštaji sugerišu da su iranske bezbednosne snage stavile grupu pod prismotru nekoliko meseci pre nego što su postupile na osnovu svojih sumnji.

Šestoro drugih optuženih u ovom slučaju osuđeno je na deset godina zatvora pod optužbom za „komunikaciju sa cionističkim režimom“ i „remećenje nacionalne bezbednosti“.

Izrael nije zvanično komentarisao razvoj događaja. Izraelski mediji su izvestili o slučaju, ali su rekli da je „istinitost“ iranskih tvrdnji o osujećenim operacijama Mosada „nejasna“.