Svilenkasta ajkula primećena sa izraslim perajama nakon opsežnih povreda

Svilenkasta ajkula primećena sa izraslim perajama nakon opsežnih povreda

Morski biolog sa Rosenstiel škole za nauku o moru, atmosferi i Zemlji u Majamiju, dokumentovao je slučaj svilenkaste ajkule (Carcharhinus falciformis) sa regenerisanim leđnim perajem, nakon što je veći deo izgubljen zbog sakaćenja od strane nepoznate osobe. U svom radu objavljenom u Journal of Marine Sciences, Čelsi Blek opisuje kako joj je ajkula skrenula pažnju i kako je mogla da posmatra ponovni rast peraja.

Popravka peraja kod ajkula je prilično česta, iako je retko puna. Obično se ožiljno tkivo formira u ranama, zatvarajući ih, nudeći mali stepen regeneracije. Pre ovog najnovijeg zapažanja, primećen je samo još jedan slučaj regeneracije peraja kod bilo koje vrste ajkula. I nijedan prethodni slučaj nije dokumentovan da je svilenkasta ajkula ponovo izrasla velikim delovima izgubljene peraje.

Ajkulu je prvi primetio ronilac na obali Floride, blizu Jupitera – primetio je da ajkuli nedostaje veoma veliki deo leđnog peraja. Kontaktirao je istraživače na Univerzitetu u Majamiju, koji su dodelili doktorantu Bleku da to ispita. Otkrila je da je ajkula bila uključena u istraživački napor koji je uključivao proučavanje svilenkastih ajkula — na njeno leđno peraje bila je pričvršćena satelitska oznaka.

Proučavajući slike napravljene na ajkuli, primetila je da je linija povrede pratila konture onoga što je nekada bilo mesto satelitske oznake. Neka nepoznata osoba je odsekla oznaku sa peraja, ostavljajući ogroman razmak. Komad nestale peraje bio je toliko velik da je Blek očekivao da će ajkula verovatno uginuti zbog poteškoća u hvatanju hrane.

Međutim, Blek je bio iznenađen kada je godinu dana kasnije otkrio da ista ajkula pliva u istim vodama, samo što je ovaj put većina peraja koja nedostaje bila podmlađena. Ona je procenila da je ajkula izgubila nešto više od 20% peraja, a povratila je otprilike 87% podmlađivanjem. Do sada je testiranje ajkule bilo čisto posmatračko, tako da se ne zna da li je do ponovnog rasta došlo zbog podmlađivanja tkiva peraja, ili je jednostavno popunila većinu delova koji nedostaju ožiljnim tkivom.