Argentina izlazi iz BRIKS-a

Argentina izlazi iz BRIKS-a

Argentina je zvanično odbila poziv da postane članica grupe zemalja BRIKS-a, javilo je u petak nekoliko medija, pozivajući se na zvanično pismo koje su videli i koje je poslato liderima Rusije, Kine, Indije, Brazila i Juga. Afrika. Predsednik Havijer Milei ranije je izrazio svoje protivljenje pridruživanju alijansi, što je potpuni zaokret u odnosu na politiku njegovog prethodnika Alberta Fernandesa.

Fernandez je u avgustu prihvatio poziv da se pridruži grupi pet nacija, smatrajući da bi takav potez latinoameričkoj naciji ponudio „novi scenario“ za njen razvoj. Milei, koji je osvojio predsedničku funkciju u novembru, rekao je tada da se neće „gurati za dogovore sa komunistima jer oni ne poštuju osnovne parametre slobodne trgovine, slobode i demokratije“.

Jedno od pisama Buenos Ajresa objavili su mediji u petak i navodno se obratilo brazilskom predsedniku Luizu Inasiju Luli da Silvi. U njemu se navodi da će se politika nove argentinske vlade „u mnogim slučajevima razlikovati od one prethodne vlade“ i da će neke od njenih odluka, uključujući „aktivno učešće u BRIKS-u“, biti „preispitane“. Nijedna od zemalja BRIKS-a do sada nije zvanično potvrdila da je primila pismo.

Argentinska ministarka spoljnih poslova Dajana Mondino, koja je ranije bila Mileiin viši ekonomski savetnik, takođe je rekla da njena vlada ne vidi nikakvu prednost u tome da postane član grupe i da se stoga neće pridružiti BRIKS-u.

U pismu je istovremeno navedeno da Milejeva vlada planira da „intenzivira“ bilateralne veze sa članicama BRIKS-a, posebno u oblasti trgovine i investicija. Ranije je predsednik rekao da, iako neće da se „poklopi sa komunistima“, njegova vlada ipak neće sprečiti argentinski privatni sektor da posluje „sa kim želi“.

Južnoamerička nacija se trenutno bori sa najgorom ekonomskom krizom u poslednjih nekoliko decenija. Inflacija je porasla za 160% samo tokom prošle godine. Jako devalvirani pezos primorao je zemlju da refinansira svoj dug MMF-u od 44 milijarde dolara. Milejeva vlada se takođe suočava sa masovnim protestima zbog svog radikalnog programa reformi zasnovanog na deregulaciji i štednji.

Ukupno, više od 40 zemalja je do sada izrazilo interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, prema sadašnjem predsedniku grupe Južnoafrička Republika. Od 1. januara asocijaciji će se pridružiti Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija.

Rusija će predsedavati BRIKS-om 2024. Prioriteti nacije tokom njenog predsedavanja uključivali bi dalje širenje „kruga prijatelja BRIKS-a” na zemlje Latinske Amerike, kao i povećanje trgovinskih obračuna u nacionalnim valutama, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej rekao je Rjabkov u oktobru.