Severnoevropske zemlje bi krajem godine mogle ukinuti pojačane patrole u ​​Baltičkom moru

Severnoevropske zemlje bi krajem godine mogle ukinuti pojačane patrole u ​​Baltičkom moru

Pojačano patroliranje Baltičkim morem od strane Zajedničkih ekspedicionih snaga (JEF), grupe za vojnu saradnju severnoevropskih država na čelu sa Velikom Britanijom, moglo bi da se okonča krajem godine.

Ovo je rekao generalni direktor Odeljenja za odbrambenu politiku Ministarstva odbrane Finske Jane Kuusela u intervjuu za Helsingin Sanomat, prenosi „Evropa pravda“.

Prema rečima Kuusele, trenutno nema informacija o nastavku operacije koja je počela početkom decembra. Ali moguće je da će se završiti do božićnih praznika i nastaviti u januaru ako bude potrebno.

Tokom perioda pojačanog nadzora JEF-a u Baltičkom moru, nije otkrivena nikakva značajna sumnjiva aktivnost u blizini kritičnih infrastrukturnih objekata.

„Nisam upoznat sa nekim konkretnim problemima da prijavim. Nisam bio uključen u svakodnevne aktivnosti, ali ako bi se otkrilo nešto zaista značajno, to bi privuklo moju pažnju“, dodao je Kuusela.

Krajem novembra ministri odbrane deset zemalja Zajedničkih ekspedicionih snaga odlučili su da pojačaju prisustvo i osmatračke aktivnosti svojih flota u Baltičkom moru.

Taj potez je podstaknut oštećenjem podmorskih kablova između Finske, Estonije i Švedske i pucanjem gasovoda između Finske i Estonije.

Pored toga, u septembru, NATO saveznici su izveli velike pomorske vežbe u Baltičkom moru, a Nemačka je ponudila Alijansi da preuzme komandu pomorskim snagama iz regionalnog pomorskog štaba u Baltičkom moru.