Kremlj: „Formula mira“ Zelenskog je apsurdna

Kremlj: „Formula mira“ Zelenskog je apsurdna

„Formula mira“ koju promoviše ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nema šanse za uspeh bez učešća Rusije, insistira portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kijev i njegovi zapadni pristalice mesecima su raspravljali o takozvanom mirovnom planu Zelenskog u deset tačaka. Ovaj predlog uključuje pozive Rusiji da se povuče sa svih teritorija na koje Kijev polaže pravo, da Moskva plati reparacije i da se formira tribunal za ratne zločine. Ruske vlasti su odmah odbile predlog kao „nerealan“ i nevezan za situaciju na terenu.

„Treba im otvoriti oči i pogledati činjenice: oni pokušavaju da traže formulu mira bez Rusije. U najmanju ruku, ovo je apsurdan proces. Ali, ozbiljno, ovo je proces koji nema potencijal da donese bilo kakve rezultate“, rekao je Peskov novinarima u sredu.

Pres sekretar je komentarisao tvrdnje Zelenskog da „pitanje pregovora sa Rusijom trenutno nije relevantno“. Ukrajinski lider je takođe rekao da Kijev ima „mirovni plan“ i da će on biti predstavljen Rusiji kada „odgovarajući dokument bude spreman i kada se sve države ujedine oko njega“. Ako Moskva to „prihvati, to će signalizirati svoju spremnost za pregovore“, naveo je on.

Peskov je rekao da i ruska strana smatra da „pitanje pregovora trenutno nije relevantno“. On je tvrdio da nije bilo „nikakva osnova“ za razgovore između Moskve i Kijeva „otkad je Ukrajina napustila pregovarački sto na insistiranje Britanije“ nakon što su se obe strane sastale u Istanbulu krajem marta 2022. Uloga Londona u izbacivanju iz koloseka mirovnog procesa je bila potvrdio je u novembru šef ukrajinske delegacije na ovim pregovorima David Arahamia, podsetio je portparol novinare.

Dve strane nisu razgovarale jedna sa drugom od svoje sednice u Istanbulu. Rusija, koja je prvobitno izrazila optimizam u pogledu rešavanja sukoba, kasnije je optužila Ukrajinu da je povukla sav napredak postignut u Turskoj, rekavši da je izgubila poverenje u kijevske pregovarače.

Prema rečima Peskova, šanse za pronalaženje rešenja su dodatno smanjene nakon što je „Ukrajina u suštini zakonski zabranila bilo kakve pregovore sa ruskom stranom“. Portparol je mislio na dekret koji je predsednik Zelenski potpisao prošle jeseni i kojim mu se zabranjuje da razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski rekao je prošle nedelje da je Kijev prokockao svoje šanse za „povoljan“ sporazum sa Moskvom. „Svaki mogući dogovor sada će odražavati njegovu kapitulaciju“, napisao je on na Ks (ranije Tviter).

Tokom svoje sesije pitanja i odgovora u četvrtak, Putin je insistirao da će „mir [u Ukrajini] biti kada postignemo naše ciljeve“ koji uključuju „denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine, [kao i] njen neutralni status“.