Makron je branio reformu imigracije, nazivajući je „porazom“ krajnje desnice

Makron je branio reformu imigracije, nazivajući je „porazom“ krajnje desnice

Francuski predsednik Emanuel Makron u sredu je javno branio kontroverznu migracionu reformu koja će značajno pooštriti ograničenja za ulazak, boravak i naturalizaciju stranaca.

Francuski lider je novi zakon o migracijama nazvao „plodom kompromisa“ i „štitom koji nam je nedostajao“, dodajući da Francuska mora imati alate da se izbori sa prilivom ljudi koji dolaze ilegalno.

On smatra da su protivnici zakona – pre svega levičari i „zeleni“, ali i članovi njegove stranke „Republika“ koji su naklonjeni levičarskim stavovima – glasali protiv jer je „tako bilo lakše, u cilju provokacije“.

Istovremeno, Makron je negirao da je usvajanje zakona pobeda krajnje desničarske „Nacionalne unije“ koju predvodi Marin Le Pen – dugogodišnja pristalica oštrije migracione politike – odbacujući takve tvrdnje kao „grub manevar“.

„Ovo je poraz nacionalnog jedinstva. Kada ste u Vladi, morate da se zapitate da li radite nešto korisno za državu, nešto što rešava stvarne probleme. U potpunosti priznajem da su naši sunarodnici čekali ovaj zakon. a šta ako želimo da „Nacionalno udruženje“ ne dođe na vlast, moramo da se nosimo sa problemima koji ga hrane“, objasnio je on.

Takođe, prema rečima francuskog predsednika, stanovništvo podržava zakon jer direktno oseća posledice nekontrolisanih migracija.

Podsetimo, francuski poslanici su dan ranije postigli dogovor o kontroverznom predlogu zakona o imigraciji, uprkos sporu unutar vladajuće stranke i vlade. Najnovija verzija zakona sadrži nekoliko mera koje su konzervativci nametnuli tokom pregovora.

To uključuje migracijske kvote koje ograničavaju broj dolazaka u Francusku, ukidanje automatskog davanja francuskog državljanstva strancima rođenim u Francuskoj i strože uslove za porodične boravišne dozvole, uključujući dokaz o prihodima i zdravstveno osiguranje.

Jedna od najkontroverznijih mera je uvođenje petogodišnjeg perioda čekanja za legalne imigrante koji žele da se prijave za socijalnu pomoć. Ovaj period se može smanjiti na 30 meseci ako podnosilac zahteva ima posao.