Si je Bajdenu otkrio planove Kine za Tajvan

Si je Bajdenu otkrio planove Kine za Tajvan

Kina namerava da se ponovo ujedini sa Tajvanom, rekao je predsednik Si Đinping otvoreno američkom predsedniku Džou Bajdenu tokom njihovog samita u San Francisku u novembru, izvestio je NBC u sredu. Peking bi i dalje želeo da to uradi mirno, rekao je kineski lider na sastanku kojem je prisustvovalo desetak američkih i kineskih zvaničnika, dodajući da je Peking takođe upozorio Vašington da se ne meša u proces.

Tokom razgovora, Si je bio „otkriven i iskren“ o tom pitanju, ali nije zvučao „konfrontirajuće“, izjavila su trojica bivših i sadašnjih američkih zvaničnika za NBC. Kineski lider je, kako se izveštava, takođe izrazio zabrinutost zbog kandidata koji se kandiduju za mesto predsednika ostrva na predstojećim izborima.

Ranije je Peking oštro reagovao na komentare nekih tajvanskih političara koji se zalažu za nezavisnost uoči glasanja zakazanog za sledeći mesec. Kina će dozvoliti „dosta prostora“ za mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali neće tolerisati nikakve separatističke aktivnosti, saopštila je u novembru, upozoravajući da „nezavisnost Tajvana znači rat“.

Uoči novembarskog samita u San Francisku, Peking je takođe pozvao Vašington da da javnu izjavu u kojoj podržava mirno ponovno ujedinjenje Tajvana sa Kinom i da se protivi nezavisnosti tog samoupravnog ostrva, navodi En-Bi-Si. Bela kuća je odbila da to učini, dodaje se.

Na pitanje Bajdena da poštuje izborni proces na ostrvu tokom samita, Si je odgovorio rekavši da je mir „sve dobro i dobro“, ali je Peking spreman da krene napred u rešavanju pitanja Tajvana, preneli su mediji.

Kineski predsednik je ipak odbacio predviđanja američke vojske tvrdeći da je Kina bila spremna da zauzme Tajvan 2025. ili 2027. Tačan vremenski okvir za proces uopšte ne postoji, objasnio je on, prema zvaničnicima.

U februaru je direktor CIA Vilijam Berns tvrdio, pozivajući se na američke obaveštajne podatke, da je Si naredio kineskoj vojsci da bude spremna da pokrene operaciju protiv Tajvana do 2027. „Sada, to ne znači da je odlučio da izvrši invaziju 2027. ili bilo druge godine“, dodao je tada Berns, nazvavši ove informacije svedočanstvom o ambicijama Pekinga.

U novembru, Si je i dalje tvrdio da bi Kina želela da se ponovo ujedini sa Tajvanom mirnim putem. U oktobru 2022, kineski predsednik je priznao mogućnost napada Pekinga na Tajvan ako ostrvo proglasi nezavisnost, ali je pojasnio da je pretnja silom „usmerena isključivo na mešanje spoljnih snaga i nekolicine separatista koji žele“ da se otcepe od Kine.

Sam Bajden je pohvalio novembarski samit kao „najproduktivniji“ u godinama. Na sastanku su se Vašington i Peking dogovorili da obnove komunikaciju između svojih vojski. Odnosi dve nacije su se pogoršali zbog Tajvana jer su se međusobno optuživali za podsticanje tenzija u azijsko-pacifičkom području i šire.

Početkom decembra, Kina je još jednom pozvala SAD da se drže podalje od pitanja Tajvana i da se drže politike jedne Kine kada je ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao telefonom sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. Peking smatra Tajvan neotuđivim delom svoje teritorije po principu jedne Kine.