Roditelji i ujak osuđeni za ubistvo pakistanske tinejdžerke u Italiji zbog odbijanja ugovorenog braka

Roditelji i ujak osuđeni za ubistvo pakistanske tinejdžerke u Italiji zbog odbijanja ugovorenog braka

Sud u severnoj Italiji osudio je roditelje i strica 18-godišnje Pakistanke za njeno ubistvo u Italiji nakon što je odbila zahteve svoje porodice da se uda za rođaka u njihovoj domovini.

Telo Samana Abasa iskopano je u novembru 2022. u napuštenoj seoskoj kući u blizini polja na kojima je njen otac radio u severnoj Italiji, godinu i po dana nakon što je poslednji put viđena živa na snimku nadzora kako hoda u blizini istih polja sa roditeljima. Italijanski tužioci su tvrdili da ju je ubila njena porodica 1. maja 2021. Nekoliko dana kasnije, njeni roditelji su odleteli iz Milana u Pakistan.

Roditelji Šabar Abas i Nazija Šahin osuđeni su na doživotni zatvor, dok je njenom ujaku, Dancu Hasnainu, sud u Ređo Emiliji izrekao kaznu od 14 godina zatvora. Dvojica rođaka su proglašena nevinim i pušteni su iz zatvora.

Abas, koji je izručen iz Pakistana u avgustu, priznao je svoju nevinost tokom suznih izjava pred sudom pre veća. Njegovoj supruzi Šahin suđeno je u odsustvu i veruje se da je u Pakistanu.

Suđenje je bilo najupečatljivije od nekoliko krivičnih istraga u Italiji poslednjih godina koje se bave ubistvom ili maltretiranjem žena ili devojaka imigrantkinja koje su se pobunile protiv insistiranja porodice da se udaju za nekoga koga su izabrali.

Obdukcija je pokazala da je mlada žena imala slomljenu vratnu kost, verovatno uzrokovanu davljenjem. Emigrirala je kao tinejdžerka iz Pakistana u seoski grad Novelaru, u severnom italijanskom regionu Emilija-Romanja.

Brzo je prihvatila zapadnjačke načine, uključujući skidanje marame i zabavljanje sa mladićem po svom izboru. U jednoj objavi na društvenim mrežama, ona i njen pakistanski dečko prikazani su kako se ljube na ulici u regionalnoj prestonici Bolonji.

Prema italijanskim istražiteljima, taj poljubac je razbesneo Abasove roditelje, koji su želeli da se ona uda za rođaka u Pakistanu.

Abas je navodno rekla svom dečku da se plaši za svoj život, zbog odbijanja da se uda za starijeg muškarca u svojoj domovini.