RIK: Skup opozicije je nedopustivi pritisak na institucije

RIK: Skup opozicije je nedopustivi pritisak na institucije

Večerašnji predizborni skup koalicije „Srbija protiv nasilja“ ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK), kao i izrečeni poklič „ne igra“ glasovima građana, naišli su na osudu RIK-a. Ova izborna komisija tvrdi da su ovakvi događaji nedopustiv pritisak na institucije koje treba da sprovedu predstojeće izbore, a takvi postupci predstavljaju pokušaj narušavanja nezavisnosti i integriteta izbornog procesa.

RIK upozorava na očiglednu nameru da se optužbama na račun izborne komisije unese nemir među građane i da se rad organa za sprovođenje izbora oteža neosnovanim insinuacijama o izbornoj krađi. Ovo se, prema njihovom mišljenju, čini s ciljem opravdanja eventualnog neuspeha na izborima.

Ističe se da su u poslednjim danima suočeni s nedopustivim pritiscima i zahtevima da promene način postavljanja paravana na biračkim mestima, što bi moglo ugroziti tajnost glasanja. Ipak, RIK tvrdi da će ostati dosledan svojoj obavezi da celokupni izborni proces bude u skladu sa zakonom i preporukama ODIHR-a.

Ovo saopštenje dolazi u kontekstu sve intenzivnije političke aktivnosti i tenzija uoči predstojećih izbora, pri čemu izborni proces i rad izborne komisije postaju predmet polemika i pritisaka.