Zelenski je potpisao „antikorupcijske“ zakone za sprovođenje preporuka EU

Zelenski je potpisao „antikorupcijske“ zakone za sprovođenje preporuka EU

Predsednik Volodimir Zelenski je u petak potpisao nacrte zakona o Nacionalnom birou za borbu protiv korupcije, Nacionalnoj agenciji za sprečavanje korupcije i Specijalizovanom antikorupcijskom tužilaštvu koje je usvojila Skupština istog dana, a koji su neophodni za sprovođenje preporuka. Evropske komisije.

Zakon o NABU predviđa povećanje maksimalnog broja osoblja Nacionalnog antikorupcijskog biroa Ukrajine sa 700 na 1.000 ljudi. Konkretno, broj višeg osoblja bi trebalo da se poveća sa 500 na 750 ljudi.

Prema zakonu o Specijalnom antikorupcijskom tužilaštvu, SAP se uklanja iz strukture Generalnog tužilaštva i reorganizuje u posebno tužilaštvo u opštem sistemu tužilaštava sa statusom posebnog pravnog lica javnog prava. .

Predviđene su i izmene u postupku konkursnog izbora za funkcije rukovodioca, njegovih zamenika i tužilaca SAP-a.

Zakon o Nacionalnoj agenciji za sprečavanje korupcije predviđa mogućnost Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije da pregleda imovinu stečenu za javnu službu i da pregleda imovinu stečenu deklarantima pre imenovanja na funkciju u javnoj službi, ne dovodeći u pitanje pravila. primenljivo na nacionalnu bezbednost tokom vanrednog stanja.

Podsetimo, Evropska komisija je 8. novembra preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom, ali je za takvu odluku iznela četiri uslova.

Među njima je da se usvoji vladin nacrt zakona o povećanju broja zaposlenih u NABU i da se iz zakona o sprečavanju korupcije izuzmu odredbe koje ograničavaju ovlašćenja NAKC-a da proverava „već proverenu” imovinu i imovinu stečenu od strane deklaranta pre ulazak u javnu službu.

Pored „antikorupcijskih“ zakona, Zelenski je u petak potpisao zakon o izmenama zakonodavstva o nacionalnim manjinama koje uzimaju u obzir preporuke Evropske komisije i neophodne su za dalji napredak ka članstvu u EU.