Otkrivena žarišta ugljenika u blizini obale Kalifornije

Otkrivena žarišta ugljenika u blizini obale Kalifornije

Naučnici koji istražuju obalu severne Kalifornije su po prvi put otkrili riznicu ugljenika sabijenog na morskom dnu – otkriće koje bi moglo pomoći da se otkrije moć okeana u borbi protiv klimatskih promena.

Rezerva koja se prostire na 6.000 kvadratnih milja utočišta od Point Arene u okrugu Mendocino južno do Point Ano Nuevo u okrugu San Mateo čuva 9 miliona metričkih tona ugljenika na površini morskog dna, prema studiji koju je objavila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu. nacionalnih morskih svetilišta.

Količina ugljenika pronađena na prvih 4 inča morskog dna jednaka je emisiji CO 2 koju generiše 7,3 miliona vozila na gas koja se voze godinu dana ili troše na napajanje 6,4 miliona domova tokom godine, prema gasovima staklene bašte Agencije za zaštitu životne sredine kalkulator ekvivalencija.

Istraživači su naglasili da, iako je ovo značajno otkriće, ostavljanje neometanog je ključno za omogućavanje dalje akumulacije ugljenika.

„Ovo nije resurs koji treba koristiti, ali ga treba zadržati netaknut“, rekao je Dag Džordž, naučnik o okeanu u NOAA i koautor studije.

Nalazi potvrđuju da okean postaje poslednje počivalište zelenila i mrtvih divljih životinja ispranih iz reka, kao i morskog života koji umire i tone na morsko dno. To dovodi do toga da se više ugljenika zaključava u okeanima, što pomaže u ispravljanju neravnoteže CO 2 u atmosferi, prema studiji.

Vodeći autor studije, Sara Hutto, objasnila je da Zemlja ima određenu količinu ugljenika. Od industrijske revolucije, ljudi su iskopali ogromne količine fosilnih goriva kojima su bili potrebni milenijumi da se formiraju pod zemljom. Na taj način se ugljenik izvlači sa planete i sagoreva, oslobađajući ugljen-dioksid u atmosferu i menjajući ravnotežu ugljen-dioksida.

„Želimo da budemo sigurni da ne doprinosimo klimatskom problemu, već da činimo sve što možemo da poboljšamo prirodnu sposobnost okeana da apsorbuje ugljen-dioksid“, rekao je Hutto u intervjuu.

Ona veruje da studija njenog tima dokazuje da se okean ne može zanemariti kada se raspravlja o klimatskim rešenjima. Ona je rekla da je more od vitalnog značaja, s obzirom na njegovu sposobnost da zadrži većinu svetskog ugljenika, apsorbuje toplotu stvorenu emisijama i proizvodi jednu trećinu svetskog kiseonika.

„Okean je žrtva klimatskih promena, ali je i jedno od mnogih rešenja na koja moramo da se usredsredimo da bismo se izvukli iz ovog nereda“, rekao je Huto.

Pre nekoliko godina, Hutto i njen tim krenuli su da bolje razumeju ulogu koju stručnjaci nazivaju preradom „plavog ugljenika“ u rešavanju klimatskih promena, prva studija te vrste u Sjedinjenim Državama. „Plavi ugljenik“ se odnosi na ugljenik koji je uhvaćen i uskladišten. morskim i obalnim ekosistemima.

Istraživači su pregledali uzorke podataka o sedimentu morskog dna u zaštićenim vodama koji datiraju iz 1950-ih, mapirajući žarišta ugljenika. Izveštaj je pokazao značajne količine ugljenika, posebno u blatnjavim deltama gde se spajaju reka i okean.

Iako je studija o žarišnim tačkama ugljenika ograničena na severnu Kaliforniju, nalaz izaziva spekulacije istraživača o potencijalnom obilju ugljenika uskladištenog u regionima bogatim sedimentima, poput obale Meksičkog zaliva, pod uticajem oticanja iz delte Misisipija.

„Obala Meksičkog zaliva je veoma blatnjavo mesto, tako da je razumevanje da sav taj blato možda zadržava mnogo organskog ugljenika vredna komponenta razumevanja kako okean stabilizuje našu klimu“, rekao je Džordž.

Hutto je istakao da su naučnici nedavno pokrenuli dublje istraživanje ugljenika morskog dna, a istraživanje ugljenika morskog dna unutar potencijalnih utočišta moglo bi dovesti do formulisanja propisa za očuvanje ekosistema morskog dna.

Hutto-ov tim kaže da se plavi ugljenik često zanemaruje u politikama za ublažavanje klimatskih uticaja jer je nauka koja stoji iza toga u povojima i zato što su rešenja klimatskih promena zasnovana na prirodi mnogo neurednija i manje direktna od tehnoloških rešenja.

„Ova informacija pruža mali tračak nade da okean igra ovu zaista vitalnu ulogu za nas, i možda je nedovoljno cenimo, a postoje mogućnosti da zaštitimo tu ulogu“, rekao je Hutto.

Iako ovo otkriće može navesti neke da sugerišu da je novopronađeni ugljenik zreo za ekstrakciju, Hutto je rekao da je blato bogato ugljenikom samo na površinskom nivou i da je beskorisno za sagorevanje na način na koji su fosilna goriva dubljeg nivoa jer nije bila dovoljno sabijeni tokom vremena poput velikih rezervoara fosilnih goriva.

Sve dok je ugljenik netaknut, on je stabilan, ali ako se uzburka, postoji potencijal da reaguje sa kiseonikom, ponovo se pojavi na površini i stupi u interakciju sa atmosferom, izazivajući problem emisije CO 2.