Doksiciklin povezan sa manjim rizikom od C. difficile kod pacijenata sa pneumonijom

Doksiciklin povezan sa manjim rizikom od C. difficile kod pacijenata sa pneumonijom

Za pacijente sa pneumonijom stečenom u zajednici (CAP), doksiciklin je povezan sa smanjenim rizikom od infekcije Clostridioides difficile (CDI), prema studiji objavljenoj na mreži 1. novembra.

Ashlei L. O’Leari, Pharm.D., iz Veterans Affairs Vestern Nev Iork Healthcare Sistem u Buffalu, i kolege su sproveli retrospektivnu analizu hospitalizovanih pacijenata u bolnicama za boračka pitanja širom Sjedinjenih Država kako bi ispitali da li je doksiciklin povezan sa smanjenim CDI rizik.

Tokom vremenskog okvira studije, oko 156.107 hospitalizovanih pacijenata dobilo je negu u bolnici za boračka pitanja i dijagnostikovan im je CAP. Istraživači su otkrili da je u poređenju sa azitromicinom, doksiciklin koji se koristi sa ceftriaksonom za lečenje pneumonije povezan sa 17 procenata smanjenim rizikom od CDI. Incidencija CDI je smanjena za 45 procenata za pacijente koji su ranije imali CDI (odnos šanse, 0,55).

„Naša analiza je otkrila da je kod pacijenata sa prethodnom istorijom C. diff, doksiciklin bio jedini faktor povezan sa smanjenjem incidencije novih infekcija C. diff“, stariji autor Kari A. Mergenhagen, Pharm.D., takođe iz Veteranska pitanja zdravstvenog sistema Zapadnog Njujorka, navodi se u saopštenju. „Ovi rezultati sugerišu da u slučajevima kada se Legionella pneumonija može isključiti pre lečenja, pacijenti sa povećanim rizikom od C. diff mogu imati koristi od upotrebe doksiciklina kao leka prve linije.“