Ubistvo prijavljeno u izbegličkom kampu u Gazi trećeg dana primirja

Ubistvo prijavljeno u izbegličkom kampu u Gazi trećeg dana primirja

Palestinski farmer je ubijen, a još jedan povređen u nedelju nakon što su ih izraelske snage gađale u izbegličkom kampu Magazi u centru Gaze, saopštio je Palestinski Crveni polumesec kao primirje između Izraela i Hamasa. borci ušli u treći dan.

Izrael nije odmah komentarisao izveštaj i nije bilo jasno da li će to uticati na poslednju fazu planova za zamenu 50 talaca koje palestinska militantna grupa drži za 150 zatvorenika u izraelskim zatvorima u periodu od četiri dana.

Trinaest Izraelaca i četiri Tajlanđana stigli su u Izrael rano u nedelju nakon drugog oslobađanja talaca koje je držao Hamas nakon prvobitnog odlaganja izazvanog sporom oko isporuke pomoći u Gazi.

Iako je to pitanje rešeno uz posredovanje Egipta i Katara, ono je naglasilo krhkost primirja, prvog zaustavljanja borbi otkako su borci Hamasa divljali južnim Izraelom 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i uzevši oko 240 talaca.

Kao odgovor na taj napad, Izrael je obećao da će uništiti militante Hamasa koji upravljaju Gazom, bombardujući enklavu i pokrenuvši kopnenu ofanzivu na severu. Ubijeno je oko 14.800 ljudi, od kojih su 40 odsto deca, saopštile su palestinske zdravstvene vlasti u subotu.

Izrael je rekao da bi prekid vatre mogao biti produžen ako Hamas nastavi da oslobađa najmanje 10 talaca dnevno. Palestinski izvor je rekao da bi do 100 talaca moglo biti oslobođeno.

Naoružano krilo Hamasa objavilo je u nedelju ubistvo četvorice svojih vojnih komandanata u Pojasu Gaze, uključujući komandanta brigade Severne Gaze Ahmada Al Gandura. Međutim, nije bilo jasno kada su ubijeni.

Televizijske slike prikazuju oslobođene taoce na egipatskoj strani graničnog prelaza Rafa nakon što su napustili Gazu dok je Hamas kasno u subotu predavao zarobljenike Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Šest od 13 oslobođenih Izraelaca bile su žene, a sedam tinejdžeri ili deca. Najmlađa je bila trogodišnja Jahel Šoham, oslobođena sa majkom i bratom, iako je njen otac i dalje talac.

„Oslobođeni taoci su na putu za bolnice u Izraelu, gde će se ponovo ujediniti sa svojim porodicama“, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Izrael je oslobodio 39 Palestinaca – šest žena i 33 maloletnika – iz dva zatvora, objavila je palestinska novinska agencija VAFA.

Neki od Palestinaca stigli su na trg opštine Al-Bireh u Ramali na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael, gde ih je čekalo hiljade građana, rekao je novinar Rojtersa.

Nasilje je planulo na Zapadnoj obali, gde su izraelske snage ubile sedam Palestinaca, uključujući dva maloletnika i najmanje jednog naoružanog napadača, kasno u subotu i rano u nedelju, rekli su lekari i lokalni izvori.

Čak i pre napada iz Gaze 7. oktobra, Zapadna obala je bila u stanju nemira, sa porastom napada izraelske vojske, palestinskih napada i nasilja izraelskih doseljenika u poslednjih 18 meseci. Više od 200 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali od 7. oktobra, neki u izraelskim vazdušnim napadima.

[1/11] Hila Rotem-Shoshani, koju su Hamasovi naoružani napadači oteli tokom napada na Izrael 7. oktobra, upoznaje člana porodice nakon što je puštena u sklopu sporazuma o razmeni talaca i zatvorenika između Hamasa i Izraela usred privremenog primirja, u nepoznata lokacija u Izraelu, na ovoj fotografiji objavljenoj… Steknite licencna prava Pročitajte više

Subotnja zamena usledila je nakon prethodnog dana oslobađanja 13 izraelskih talaca, uključujući decu i starce, od strane Hamasa u zamenu za oslobađanje 39 palestinskih žena i tinejdžera iz izraelskih zatvora.

Hamas je u petak oslobodio i jednog filipinskog državljanina i 10 tajlandskih poljoprivrednika.

Četvorica Tajlanđana oslobođenih u subotu „žele da se istuširaju i da kontaktiraju sa svojom rodbinom“, rekao je premijer Sreta Tavisin na platformi društvenih medija Ks. Svi su bili bezbedni i pokazali su nekoliko štetnih efekata, rekao je on.

„Tako sam srećna, tako mi je drago, uopšte ne mogu da opišem svoj osećaj“, rekla je Tongkun Onkaev za Rojters nakon vesti o oslobađanju njenog sina Nataporna (26), jedinog hranioca porodice.

Dogovor je rizikovao da bude izbačen iz koloseka kada je Hamasovo naoružano krilo u subotu saopštilo da odlaže oslobađanje dok Izrael ne ispuni sve uslove primirja, uključujući obavezu da pusti kamione pomoći u severnu Gazu.

Za spas dogovora bio je potreban dan diplomatije visokih uloga uz posredovanje Katara i Egipta, kojima se pridružio i američki predsednik Džo Bajden.

Portparol Hamasa Osama Hamdan rekao je da je samo 65 od 340 kamiona pomoći koji su ušli u Gazu od petka stiglo do severa Gaze, ili „manje od polovine onoga što je Izrael dogovorio“.

Brigade Al-Kasam su takođe saopštile da Izrael nije poštovao uslove za oslobađanje palestinskih zatvorenika koji su uračunavali vreme koje su proveli u pritvoru.

Izraelska vojska je saopštila da Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije distribuiraju pomoć unutar pojasa Gaze. UN su saopštile da je 61 kamion isporučio pomoć severnoj Gazi u subotu, najviše od početka rata pre sedam nedelja. Oni su uključivali hranu, vodu i hitnu medicinsku pomoć.

Subota je takođe donela sate čekanja porodicama talaca, čiju je radost ublažila nastavak zatočeništva drugih.

„Moje srce je podeljeno jer je moj sin Itai još uvek u Hamasovom zarobljeništvu u Gazi“, rekla je Mirit Regev, majka Maje Regev, koja je puštena kasno u subotu, u saopštenju Foruma za taoce i nestale porodice.

Oslobođena je i irsko-izraelska talac Emili Hand, za koju se prvobitno strahovalo da je ubijena, koja je provela svoj deveti rođendan u zatočeništvu pre nego što je oslobođena zajedno sa 12-godišnjom Hilom Rotem, čija majka ostaje u zatočeništvu.

„Presrećni smo što ponovo zagrlimo Emili, ali u isto vreme sećamo se Raje Rotem i svih talaca koji tek treba da se vrate“, navodi se u saopštenju Handove porodice.