X može izgubiti do 75 miliona dolara do kraja godine

X može izgubiti do 75 miliona dolara do kraja godine

Kompanija za društvene medije X, koja se nalazi u vlasništvu Elona Maska, suočava se s potencijalnim gubicima od čak 75 miliona dolara prihoda od oglašavanja do kraja godine, nakon što su desetine velikih brendova odlučile privremeno zaustaviti svoje marketinške kampanje na ovoj platformi, izveštava Njujork tajms.

Ova odluka brendova usledila je nakon što je Elon Musk podržao antisemitski post na platformi prošle nedelje, što je izazvalo reakciju nekoliko kompanija, uključujući Volt Dizni i Varner Bros Discoveri, koje su privremeno obustavile svoje reklame na ovoj društvenoj mreži, koja je ranije nosila naziv Tviter.

Kako bi odgovorio na ove poteze, X je pokrenuo tužbu protiv medijske nadzorne grupe Media Matters, tvrdeći da je ova organizacija klevetala platformu u izveštaju u kojem se tvrdi da su se oglasi za velike brendove, uključujući Apple i Oracle, pojavili pored postova koji promovišu Adolf Hitlera i nacističku partiju.

Interni dokumenti, koje je pregledao Njujork tajms, ukazuju na to da su oglašivači poput Airbnb-a, Amazona, Coca-Cole i Microsofta razmotrili ili već sproveli odluke o obustavi oglašavanja na ovoj društvenoj mreži. X tvrdi da mu je prihod od oglašavanja ugrožen, s procenjenim gubicima od 11 miliona dolara, pri čemu ta cifra varira u skladu s promenama u potrošnji oglašivača na platformi.

Ova društvena mreža je, od vremena kada ju je Musk kupio u oktobru 2022. godine, suočena s odlivom oglašivača i porastom govora mržnje zbog smanjenja moderiranja sadržaja. Grupacije za građanska prava izveštavaju o naglom porastu neželjenog sadržaja na sajtu od tada.

Prihodi X platforme u Sjedinjenim Američkim Državama su opali za najmanje 55 odsto svakog meseca u odnosu na prethodnu godinu, kako navodi izveštaj, što je rezultat kontroverznih promena od strane Elona Maska.