Nova evropska raketa Ariane 6 prošla je probu lansiranja

Nova evropska raketa Ariane 6 prošla je probu lansiranja

Evropski lanser Ariane 6 prošao je ključnu probu u pripremi za svoj prvi let, saopštila je u četvrtak Evropska svemirska agencija (ESA) – deo napora da se odložena raketa dovede na lansirnu platformu 2024. godine.

Konačni rezultati zavisiće od analize podataka u narednim danima nakon testa u četvrtak, koji je usledio nakon pauze u poslednjem odbrojavanju izazvane, kako su zvaničnici ESA-e, opisali kao „svetlosnu anomaliju“.

Test u evropskoj kosmodromi u Francuskoj Gvajani uključivao je paljenje motora Vulcain 2.1 u jezgru, a zatim ga pokrenuo sedam minuta, što je otprilike vreme potrebno da lanser stigne u svemir, saopštila je ESA.

Ariane 6 razvija ArianeGroup, zajedničko ulaganje između Erbasa (AIR.PA) i Safrana (SAF.PA), kako bi se bolje takmičio sa američkim privatnim provajderom lansiranja SpaceKs.

Njegov prethodnik, Ariane 5, poleteo je poslednji put u julu, a manji Vega C ostaje prizemljen nakon kvara u decembru prošle godine, ostavljajući Evropu bez nezavisnog pristupa svemiru. Rusija je prošle godine blokirala evropsku upotrebu svojih raketa Sojuz kao odgovor na sankcije Zapada zbog Ukrajine.

„Vratili smo se na pravi put ka ponovnom obezbeđivanju autonomnog pristupa Evrope svemiru“, rekao je generalni direktor ESA Jozef Ašbaher u izjavi kasno u četvrtak.

Ašbaher je prošlog meseca rekao da se nada da će moći da objavi rok za lansiranje za odloženi inauguracioni let koji će biti održan 2024. godine, u zavisnosti od rezultata testa obavljenog u četvrtak.