Papa Franja sastao se sa rođacima izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika

Papa Franja sastao se sa rođacima izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika

Papa Franja sastao se u sredu odvojeno sa rođacima izraelskih talaca u Gazi i palestinskim zatvorenicima u Izraelu i molio za mir i okončanje onoga što je nazvao terorizmom i „strasti koje ubijaju sve”.

Franjo je govorio o stradanjima i Izraelaca i Palestinaca nakon svojih sastanaka, koji su dogovoreni pre dogovora o taocima između Izraela i Hamasa i najavljenog privremenog prekida borbi. Franjo se nije osvrnuo na sporazum, koji je označio najveći diplomatski prodor od izbijanja rata nakon Hamasovog napada 7. oktobra na južni Izrael.

Franja je rekao da se sastao u Vatikanu sa rođacima nekih od više od 200 talaca koji se drže u Gazi, a posebno sa delegacijom Palestinaca sa rođacima koji su zatvorenici u Izraelu. Na VIP sedištima na Trgu Svetog Petra nalazili su se ljudi koji su držali palestinske zastave i šalove, kao i male plakate na kojima su bila vidljiva tela u jarku i ispisana reč „Genocid“.

„Ovde smo otišli ​​dalje od rata. Ovo više nije rat, ovo je terorizam“, rekao je Fransis. „Molim vas, hajde da nastavimo sa mirom. Molite se za mir, molite se puno za mir.”

Takođe je zamolio Boga da pomogne i izraelskom i palestinskom narodu „da reše probleme i ne nastavljaju sa strastima koje na kraju sve ubijaju“.

Franjo je više puta govorio pozivajući na prekid rata i pokušavao da održi tipičnu diplomatsku neutralnost Vatikana u sukobima. Vatikan je posebno zabrinut zbog položaja hrišćana u Gazi.