Upravljanje stresom na odmoru

Upravljanje stresom na odmoru

Putovanje na odmor može doći sa nekim dodatnim prtljagom ove godine: saobraćaj, kašnjenja i smetnje. Iako je ovo neizbežno, ostanak smirenosti će vam olakšati haotične dane putovanja. Stručnjak sa Medicinskog koledža Bejlor daje savete za suočavanje sa stresom, anksioznošću i poremećajima.

Ljudi koji doživljavaju anksioznost imaju različite okidače, tako da unapred odredite te okidače za lakši dan putovanja.

„Okidači mogu uključivati nesigurnost u saobraćaju, kašnjenja letova, boravak na javnim mestima ili viđanje sa prijateljima i porodicom za praznike“, rekao je dr Asim Šah, profesor i izvršni potpredsednik na Meninger odeljenju za psihijatriju i bihevioralne nauke u Bejloru. „Na osnovu vaših pokretača, možete napraviti plan.“

Ako vas brine samo putovanje, putujte sa partnerom. Razgovarajte sa svojim saputnikom o svojim strahovima kako bi vam oni pomogli da ublažite stres. Koristite svoje tehnike upravljanja stresom, kao što je slušanje umirujuće muzike, da biste ublažili anksioznost.

Dobro se odmorite noć pre putovanja, jedite zdravo i izbegavajte droge i alkohol jer izazivaju nestabilnost i mogu da pogoršaju anksioznost. Šah takođe predlaže vežbanje pre putovanja. Endorfini iz vežbanja će vas smiriti i pomoći da se oslobodite anksioznosti i nervozne energije.

„Imajte plan, ometajte se i uverite se da ste bezbedni“, rekao je.

Oni koji putuju na kraće udaljenosti mogu da se odluče za vožnju umesto letenja, posebno za one koji imaju aerofobiju. Ako planirate da putujete automobilom, pokušajte da ne vozite tokom špica da biste ograničili zabrinutost zbog besa na putu i ​​saobraćaja.

Ova kombinacija nezadovoljstva i poremećaja je direktno povezana sa limbičkim sistemom amigdale u mozgu, koji nenormalno reaguje na svaku ovakvu situaciju umesto da reaguje mirno. Umesto da mirno rešavaju ovu fizičku i psihičku nevolju, putnici mogu postati buntovni i razdražljivi.

„Posada bi trebalo da pokuša da smiri ovu vrstu situacije smirenošću, što je lakše reći nego učiniti. Biti smiren, ljubazan i profesionalan može pomoći da se smanji haos i izgradi saveznici među ostalim putnicima“, rekao je on.

Jedan ometajući putnik može izazvati anksioznost i uznemirenost za ostatak aviona. Ako je putnik uvredljiv, ljut ili uvredljiv, drugi putnik bi mogao da interveniše. Prema Šahu, putnici ne bi trebalo da se mešaju jer nemaju ovlašćenja i mogu da eskaliraju situaciju. Ostanite mirni i tihi i obavestite vazduhoplovnu posadu o smetnji. Kada posada stigne da ublaži haos, priskočite im u pomoć ako im zatreba podrška.