Šolc je pozvao Netanijahua na humanitarni prekid vatre u Gazi

Šolc je pozvao Netanijahua na humanitarni prekid vatre u Gazi

Nemački kancelar Olaf Šolc je u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom pozvao na humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Kako prenosi „Evropska pravda”, ovo je izjavila zamenica portparola Savezne vlade Nemačke Kristijana Hofman, prenosi DPA.

Prema njenim rečima, kancelarka je izraelskom premijeru istakla hitnu potrebu za poboljšanjem humanitarne situacije u pojasu Gaze.

„Humanitarne pauze u neprijateljstvima mogle bi doprineti značajnom poboljšanju bezbednosti stanovništva“, rekao je Hofman.

Ona je napomenula da je Šolc ponovio solidarnost Nemačke sa izraelskim narodom i rekao da Nemačka stoji uz Izrael, dok je Netanjahu objasnio napore Izraela da zaštiti civile u Gazi, napominjući da njihovu bezbednost i dalje ometa Hamas.

Dvojica lidera su takođe razgovarali o naporima za brzo oslobađanje talaca koje drži Hamas, uključujući decu, starce, bolesne i žene, rekao je Hofman.

Šolc je takođe obavestio Netanijahua o njegovim naporima da spreči širenje sukoba u regionu, dodala je ona.

Nemačka je ranije ponudila UN da preuzmu kontrolu nad pojasom Gaze nakon završetka rata između Izraela i Hamasa.

Pre toga, nemačka vlada je podržala Izrael usred kritika zbog borbi u bolnici u Gazi.

Podsetimo, Evropska unija je 13. novembra ponovo pozvala na hitnu pauzu u neprijateljstvima između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, a takođe je pozvala Hamas da oslobodi taoce.