Amazon otpušta stotine u svojoj Alexa diviziji dok ulaže resurse u AI

Amazon otpušta stotine u svojoj Alexa diviziji dok ulaže resurse u AI

Amazon ukida stotine poslova u jedinici koja se bavi njenim popularnim glasovnim asistentom Alexa dok ulaže više resursa u veštačku inteligenciju.

U belešci zaposlenima u petak, Daniel Rausch, Amazonov potpredsednik Alexa i Fire TV-a, napisao je da kompanija eliminiše određene uloge jer odustaje od nekih inicijativa.

„Kako nastavljamo da izmišljamo, preusmeravamo neke od naših napora da se bolje uskladimo sa našim poslovnim prioritetima, a ono što znamo da je najvažnije za klijente — što uključuje maksimiziranje naših resursa i napora usmerenih na generativnu veštačku inteligenciju“, napisao je Rausch.

On je rekao da će biti presečeno „nekoliko stotina“ pozicija, ali nije naveo precizniju cifru.

Amazon sa sedištem u Sijetlu je u žestokoj konkurenciji sa drugim tehnološkim kompanijama koje žure da iskoriste ludilo za generativnom veštačkom inteligencijom. Kompanija je implementirala mnoštvo AI inicijativa u poslednjih nekoliko meseci, od ubacivanja tehnologije u recenzije kupaca do pružanja usluga koje omogućavaju programerima da izgrade sopstvene AI alate na svojoj AVS cloud infrastrukturi.

U septembru, Amazon je predstavio ažuriranje za Alexa koje mu daje generativnije AI funkcije.

Otpuštanja najavljena u petak će uticati na zaposlene u SAD, Kanadi i Indiji.

To prati nedavna otpuštanja u Amazonovim timovima za igre i muziku, a takođe dodaje na 27.000 zaposlenih koje je kompanija otpustila u kasnijim delovima prošle i ranije ove godine. Amazonova Alexa jedinica takođe je bila pogođena tim rezovima.