SpaceX dobio odobrenje za novi probni let mega rakete Starship

SpaceX dobio odobrenje za novi probni let mega rakete Starship

SpaceX planira izvesti još jedan probni let svoje mega rakete Starship u petak, nakon što je Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) izdala konačno odobrenje. Prvo lansiranje Starshipa u aprilu završilo se eksplozijom nekoliko minuta nakon poletanja iz Južnog Teksasa. SpaceX je sada dobio odobrenje nakon što je ispunio bezbednosne, ekološke i druge zahteve za ponovno lansiranje.

SpaceX, osnovan od strane Elona Maska, planira izvesti probni let kako bi testirao unapređene sisteme nakon prethodnog neuspeha. Prethodni pokušaj završen je eksplozijom rakete iznad Meksičkog zaliva, a kompanija je zatim sprovela brojna poboljšanja na raketi i lansirnoj rampi. Cilj je sada postavljen za petak ujutro.

SpaceX ima ugovor vredan 3 milijarde dolara sa NASA-om za sletanje astronauta na površinu Meseca do 2025. godine koristeći Starship. Nakon završetka bezbednosnog pregleda, planovi za probni let uključuju putanju na istok, prelazak preko Atlantskog, Indijskog i Pacifičkog okeana pre nego što se letelica spusti blizu Havaja. Očekuje se da probni let traje oko 1,5 sata, a neće nositi nikakav vredan teret.