Berbok zahvalila klimatskim organizacijama na distanciranju od Grete Tunberg i jasnom stavu protiv Hamasa

Berbok zahvalila klimatskim organizacijama na distanciranju od Grete Tunberg i jasnom stavu protiv Hamasa

Šefica nemačke diplomatije, Analena Berbok, u sredu je izrazila zahvalnost nemačkim klimatskim organizacijama koje su se distancirale od švedske aktivistkinje Grete Tunberg i jasno zauzele stav protiv Hamasa. Ministarka je istakla da opravdavanje terora Hamasa predstavlja podršku terorizmu i barbarstvu, te da je važno da se nemački ekološki aktivisti izjasne protiv islamističke organizacije Hamasa i antisemitizma.

U svom obraćanju, Berbokova je naglasila da sloboda za Palestinu može biti ostvarena samo ako postoji sloboda i bezbednost i za Izrael. Nakon njenog govora, skup je privremeno prekinula aktivistkinja koja je uzvikivala „prekid vatre, odmah“, a obezbeđenje ju je izvelo.

Ova reakcija ministarke dolazi nakon što je Greta Tunberg podržala palestinsku stranu u bliskoistočnom sukobu na nedavnom okupljanju ekoloških aktivista u Amsterdamu. Nemački aktivisti iz pokreta Petak za budućnost su se dan kasnije distancirali od Tunbergove, ističući da deluju kao samostalna organizacija i da su „nadrasli“ Gretu Tunberg kao osobu.