Iran ima dovoljno uranijuma obogaćenog do 60% za tri atomske bombe

Iran ima dovoljno uranijuma obogaćenog do 60% za tri atomske bombe

Prema izveštajima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Iran ima dovoljno uranijuma obogaćenog do 60% čistoće, što je blizu nivoa potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja, za tri atomske bombe, prema definiciji IAEA. Ovaj podatak stavlja Iran pred izazov i predstavlja rastuću zabrinutost za zapadne sile.

Zalihe uranijuma obogaćenog do 60% u Iranu porasle su na 128,3 kg, što je više od tri puta više nego što je teoretski dovoljno za proizvodnju nuklearne bombe. IAEA takođe ukazuje na kontinuirani napredak Irana u obogaćivanju na veoma visoke nivoe, dok se istovremeno održava niska saradnja s agencijom po ključnim pitanjima. Ove informacije dolaze u trenutku kada tenzije između Irana i zapadnih sila rastu.

Iranske zalihe obogaćenog uranijuma na nižim nivoima takođe su dovoljne za proizvodnju još nuklearnog oružja. Ipak, Iran tvrdi da nije zainteresovan za razvoj nuklearnog oružja i nastavlja poricanje takvih ambicija. Ovaj izveštaj dolazi u kontekstu diplomatskih napora i indirektnih pregovora između SAD i Irana, uključujući i razmenu zarobljenika u septembru.

Dok IAEA izveštava o značajnom porastu zaliha obogaćenog uranijuma, analitičari primećuju da je stopa obogaćivanja na 60% usporila, što se povezuje s indirektnim pregovorima i promenom taktike. Ipak, situacija postavlja izazov za međunarodnu zajednicu, koja će pratiti razvoj događaja u nadi da će Iran sarađivati s IAEA i sprečiti dalje nuklearne ambicije.