Zelenski i Trudo razgovarali su o situaciji na frontu i jačanju PVO

Zelenski i Trudo razgovarali su o situaciji na frontu i jačanju PVO

U telefonskom razgovoru sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, predsednik Vladimir Zelenski je razgovarao o situaciji na bojnom polju i odbrambenoj saradnji, posebno na jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane.

„Razgovarali su o situaciji na ratištu, daljoj odbrambenoj saradnji sa akcentom na jačanju ukrajinskog PVO sistema, kao i o povećanju sposobnosti mobilnih vatrogasnih grupa za borbu protiv bespilotnih letelica“, napomenuo je predsednik.

On je zahvalio Džastinu Trudou na odbrani i finansijskoj podršci Kanade i nazvao višegodišnji kanadski program pomoći „izuzetno važnim signalom svetu o nepokolebljivoj podršci Ukrajine njenoj pobedi”.

Zelenski je zahvalio Kanadi na novom paketu sankcija Rusiji i inicijativi za stvaranje međunarodne koalicije za vraćanje ukrajinske dece otete od strane Rusije.

„Razgovarali smo o našim zajedničkim koracima za sprovođenje ove inicijative“, rekao je Zelenski.

Pored toga, zahvalio je Kanadi na odluci da pomogne Ukrajini u finansiranju druge faze izgradnje muzeja Holodomora i genocida i sa Trudoom razgovarao o situaciji na Bliskom istoku.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Kanade najavilo je 10. novembra uvođenje sankcija protiv devet fizičkih i šest pravnih lica iz Rusije, koji se bave širenjem kremaljskih dezinformacija i propagande.

Ranije u sredu, Zelenski je razgovarao sa premijerom Italije o novim sankcijama protiv Ruske Federacije, a razgovarao je i o ekonomskoj saradnji sa predsednikom Slovačke.