Studija otkriva povezanost između izloženosti insekticidima i niže koncentracije sperme kod odraslih muškaraca

Studija otkriva povezanost između izloženosti insekticidima i niže koncentracije sperme kod odraslih muškaraca

Melissa J. Perri, sc.D., MHS, dekan Univerziteta George Mason College of Public Health, i tim istraživača uključujući Lauren Ellis, MPH, doktorand na Northeastern University, otkrili su u novom sistematskom pregledu da postoji snažna povezanost između izloženosti insekticidima i niže koncentracije sperme kod odraslih muškaraca širom sveta.

Rad pod naslovom „Izloženost odraslim organofosfatnim i karbamatnim insekticidima i koncentracija sperme: sistematski pregled i meta-analiza epidemioloških dokaza“ objavljen je u Environmental Health Perspectives.

„Razumevanje načina na koji insekticidi utiču na koncentraciju sperme kod ljudi je kritično, s obzirom na njihovu sveprisutnost u životnoj sredini i dokumentovane opasnosti po reprodukciju. Insekticidi su briga za javno zdravlje i sve muškarce, koji su izloženi prvenstveno konzumiranjem kontaminirane hrane i vode“, kaže Elis.

Tim je pregledao skoro pet decenija dokaza na ljude u vezi sa zdravstvenim uticajima izloženosti dvema široko korišćenim klasama insekticida, organofosfatima i N-metil karbamatima, i otkrio konzistentne veze sa nižom koncentracijom sperme, što opravdava zabrinutost, posebno u svetlu uočenih trendova opadanja u kvalitet sperme dokazan drugim studijama. Dean Melissa J. Perri raspravlja o svom najnovijem radu koji je otkrio povezanost između izloženosti insekticidima i niže koncentracije sperme kod odraslih muškaraca. Sveobuhvatni sistematski pregled 25 studija tokom skoro 50 godina otkriva dosledne dokaze o povezanosti između izloženosti insekticidima i niže koncentracije sperme.

„Ovaj pregled je najsveobuhvatniji pregled do sada, koji obuhvata više od 25 godina istraživanja o plodnosti muškaraca i reproduktivnom zdravlju. Dostupni dokazi su dostigli tačku da moramo preduzeti regulatorne mere da smanjimo izloženost insekticidima“, kaže dr Peri, stariji autor na papiru.

Istraživački tim je sistematski pregledao 25 studija na ljudima o izloženosti insekticidima na radnom mestu i životnoj sredini sprovedenih tokom skoro 50 godina. Studija je otkrila dosledne dokaze o čvrstim vezama između izloženosti insekticidima i niže koncentracije sperme.