Intervencije koje smanjuju upalu mogu smanjiti učestalost dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti

Intervencije koje smanjuju upalu mogu smanjiti učestalost dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti

Kanadski naučnici su prvi put uspostavili novi mehanizam i ulogu LDL-a u razvoju dijabetesa tipa 2, izvan njegove tradicionalne uloge u razvoju kardiovaskularnih bolesti kod ljudi.

Najavljen danas za Svetski dan dijabetesa, rad je obavila profesorka Univerziteta u Montrealu Mej Faraj, direktorka istraživačke jedinice za ishranu, lipoproteine i kardiometaboličke bolesti na Institutu za klinička istraživanja u Montrealu.

Njena studija pod nazivom „Nativni lipoproteini niske gustine su primarni signali NLRP3 inflamazoma/interleukina1β puta u ljudskom masnom tkivu i makrofagima“, objavljena je u Naučnim izveštajima.

Farajevo istraživanje sugeriše da ciljanje na subjekte sa visokim LDL-om koristeći intervencije koje smanjuju upalu može smanjiti učestalost dijabetesa tipa 2, kao i kardiovaskularnih bolesti, čime se postižu dva važna cilja u jednom pristupu.

Poznato je da povećani broj čestica koje nose „loš holesterol“ u krvi (LDL) podstiču razvoj kardiovaskularnih bolesti. Klinički dokazi — prvi put otkriveni u Farajevoj laboratoriji pre 15 godina i od tada potvrđeni u velikim epidemiološkim studijama — ukazuju da povećani broj LDL takođe podstiče razvoj dijabetesa tipa 2 kod ljudi.

Do sada, međutim, mehanizmi koji povezuju LDL sa rizikom od dijabetesa tipa 2 nisu bili dobro shvaćeni.

Da bi istražio ove mehanizme, Farajev tim je regrutovao 40 zdravih dobrovoljaca između 2013. i 2019. da učestvuju u studiji na IRCM-u koja je kombinovala klinička sa fundamentalnim istraživanjem. Tim je podelio 40 učesnika u dve grupe: jednu sa niskim LDL i drugu sa visokim LDL.

Naučnici su okarakterisali i uporedili dve grupe za inflamatorne odgovore, metabolizam ugljenih hidrata i metabolizam masti u njihovom masnom tkivu iu celom telu. Takođe su izolovali LDL, masno tkivo i imune ćelije ispitanika i ispitali direktne efekte LDL-a na inflamatorne odgovore u kulturi.

Otkrili su da:

  • ispitanici sa visokim nivoom LDL imaju veće upalne odgovore u svojim masnim tkivima u poređenju sa ispitanicima sa niskim nivoom LDL.
  • povećani upalni odgovori u masnom tkivu ispitanika sa visokim nivoom LDL povezani su sa nepravilnostima u metabolizmu ugljenih hidrata i masti u njihovom masnom tkivu i telu.
  • tokom vremena, ove metaboličke nepravilnosti poznate su po tome što podstiču razvoj tipa 2 dijabetesa ako se ne leče.
  • na kraju, u kulturi, LDL je bio sposoban da reprodukuje aktivaciju upalnih odgovora u masnom tkivu i ćelijama imunološkog sistema, posebno kada je LDL izolovan od ispitanika sa visokim nivoima LDL.

Dijabetes je bolest u kojoj telo ili ne može da proizvodi insulin ili ne može pravilno da koristi insulin koji proizvodi da reguliše količinu glukoze (šećera) u krvi. Svaka tri minuta u Kanadi se dijagnostikuje novi slučaj dijabetesa, uglavnom tipa 2, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za dva do četiri puta.