Fosfor je prvi put otkriven na periferiji Mlečnog puta

Fosfor je prvi put otkriven na periferiji Mlečnog puta

Trio hemičara sa Univerziteta u Arizoni, koji pripadaju Odeljenju za astronomiju Univerziteta Arizone i Stjuard opservatoriji, po prvi put je otkrio fosfor na periferiji galaksije Mlečni put. U svom projektu, objavljenom u časopisu Nature, Lilia Koelemai, Karlie Gold i Luci Ziuris proučavale su oblak gasa VB89-621.

Prethodna istraživanja su pokazala da fosfor postoji u blizini Sunca i drugih unutrašnjih delova galaksije Mlečni put, ali do sada nije primećen u njenim spoljnim delovima. Prethodni nalazi nisu bili iznenađujući, jer su druga istraživanja pokazala da se fosfor stvara kada se atomi silicijuma u ​​zvezdama (kao što je sunce) vežu sa neutronima. Veruje se da je takva zvezdana nukleosinteza odgovorna za uočeni fosfor.

To je takođe naizgled objasnilo zašto fosfor nije pronađen dalje od sunca – ne bi postojao prihvatljiv način da tamo stigne. U ovom novom naporu, istraživači su proučavali hemijski sastav oblaka gasa VB89-621, koji se nalazi blizu spoljnih ivica Mlečnog puta, kada su pronašli nešto neočekivano.

U svom radu, istraživači su sprovodili analizu milimetarskog spektra PO i PN kada su primetili rotacione linije koje sugerišu prisustvo fosfora u oblaku, što je bilo rastojanje od 22,6 kpc od centra galaksije Mlečni put. Oni takođe primećuju da supernove ne postoje u spoljnim delovima Mlečnog puta, što sugeriše da je fosfor koji su primetili došao iz drugog izvora.

Istraživači primećuju da dva moguća izvora nisu verodostojna. Galaktičke fontane (gde se materijal iz supernove pomera preko cirkumgalaktičkih i/ili halo efekata), na primer, ne mogu da objasne svoj nalaz jer se oblaci stvoreni takvim fontanama ne nalaze u Mlečnom putu na takvim udaljenostima.

Drugo moguće objašnjenje može biti doprinos ekstragalaktičkog izvora, kao što je Magelanov oblak. Ali to se takođe čini neuverljivim, primećuju, jer takvi izvori retko imaju dovoljno metala potrebnih da proizvedu količine fosfora koje su otkrili.

Tim zaključuje da će trebati istražiti druge moguće izvore kako bi se utvrdio izvor fosfora koji su pronašli.