Investitori izvlače rekordne sume iz Saudijske Arabije

Investitori izvlače rekordne sume iz Saudijske Arabije

Strani investitori izvukli su rekordnu količinu novca iz američkih vlasničkih fondova koji su pratili Saudijsku Arabiju u oktobru jer je najgore nasilje na Bliskom istoku u decenijama uzdrmalo narativ regiona pogodan za poslovanje.

IShares MSCI Saudijska Arabija ETF je zabeležio rekordne neto odlive u oktobru od više od 200 miliona dolara, pokazuju podaci LSEG-a, što je smanjenje od 20% u odnosu na ono što je držalo početkom meseca.

Fondovi kojima se trguje na berzi (ETF) koji obezbeđuju izloženost akcijama u Kataru, UAE i Izraelu takođe su pretrpeli odliv, pri čemu su investitori zabrinuti zbog nestabilnosti, a tokovi su ovog meseca prigušeni.

„Bjekstvo kapitala može biti prilično neselektivno“, rekao je Torbjorn Soltvedt, glavni analitičar za Bliski istok i Sjevernu Afriku u kompaniji Verisk Maplecroft.

„To nije nužno 100% zasnovano na osnovama za svaku zemlju. I tako je očigledno, upravo sada, postoji percepcija da se rizici povećavaju u celom regionu. I mi vidimo negativan uticaj kao rezultat toga“, dodao je on.

iShares MSCI Katar ETF (KAT.O) izgubio je 7,7 miliona dolara sredstava u oktobru, dok je iShares MSCI UAE ETF (UAE.O) pretrpeo odliv od 2,75 miliona dolara.

Fondovi kojima se trguje na berzi koji prate Izrael, kao što su iShares MSCI Israel ETF, ARK Israel Innovative Technologi ETF i BlueStar Israel Technologi, zabeležili su neto odliv između 2,5 miliona i 9,3 miliona dolara od napada militanata Hamasa 7. oktobra.

Odlivi iz ETF-ova koji prate zalivske zemlje daleko nadmašuju one sa većine tržišta u razvoju u istom periodu, dok su odlivi iz Izraela takođe iznad proseka.

Izraelski rat sa Hamasom je drugi put da se izraelska tržišta suočavaju sa previranjima ove godine nakon što su raniji rezultati vladinih reformi pravosuđa pojačali pritisak na njih.

Natalia Gurushina, glavni ekonomista za tržišta u razvoju u VanEck-u, rekla je da su najnovija previranja povećala odlive.

„Priča o stranim direktnim investicijama – Izrael kao destinacija za tehnološke investicije – ovo je doživelo još jedan udarac, i to veliki“, rekao je Gurušina.

„Iz strukturalne perspektive, Izrael je bezbedno i privlačno mesto za ove vrste priliva, to je jedan od razloga zašto su (agencije za rejting) ranije razmatrale smanjenje rejtinga.

Te zabrinutosti „neće uskoro biti bolje“, dodala je ona.

Međutim, ETF-ovi koji prate region takođe su se uglavnom oporavili od gubitaka nastalih neposredno nakon što je Hamas započeo napad na Izrael 7. oktobra.

Let gotovine ETF-a ukazuje na pukotine u poverenju investitora na, inače, iznenađujuće otporna tržišta.

Izrael je nadoknadio gubitke u šekelu i njegove obveznice su se oporavile. Obveznice u većini zemalja Zaliva nisu imale nikakav uticaj na sukob.

Sergej Dergačev, portfolio menadžer Union Investmenta, primetio je da previranja nisu usporila novu emisiju u Zalivu, ukazujući na sukuk iz Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije.

„Veoma je zanimljivo primetiti da ne vidite nikakav veliki strah od rizika od zaraze“, rekao je on, ističući da od početka rata nije bilo prodaje korporativnih dugova iz Izraela.

Skoro sve glavne ekonomije regiona su dovoljno jake da izdrže neka previranja, kažu investitori. Izrael ima rezerve od skoro 200 milijardi dolara, a zalivske države podržavaju rastuće cene nafte i gasa.

Ali bežanje gotovine investitora u kapital naglašava i dalje ozbiljan rizik za ove ekonomije i njihove napore da se diversifikuju, jer region ponovo ulazi u sukob.

Soltvedt iz Maplecrofta je rekao da bi nastavak rata mogao da potkopa napore Saudijske Arabije da obuzda svoje oslanjanje na naftu, dok Dergačev i drugi investitori kažu da bi dužina sukoba – i koliko je ozbiljno oštetio izraelska preduzeća i investicije – mogli dodatno ugroziti njegovu ekonomiju.

„Za Izrael je veliko pitanje šta će se desiti posle? Ovo nije baš na ceni“, rekao je Dergačev.