Raniji početak atrijalne fibrilacije povezan je sa rizikom od razvoja demencije svih uzroka

Raniji početak atrijalne fibrilacije povezan je sa rizikom od razvoja demencije svih uzroka

Raniji početak atrijalne fibrilacije (AF) povezan je sa povećanim rizikom od razvoja demencije svih uzroka, vaskularne demencije (VD) i Alchajmerove bolesti (AD), prema studiji objavljenoj na mreži 8. novembra u JAMA Network Open.

Venia Zhang, sa Kineske akademije medicinskih nauka i Medicinskog koledža Peking Union u Pekingu, i kolege su sproveli kohortnu studiju zasnovanu na populaciji koristeći podatke iz Britanske Biobanke kako bi ispitali da li je starost u dijagnozi AF povezana sa rizikom od incidentne demencije i njenim podtipovima . Glavna analiza obuhvatila je 433.746 učesnika.

Istraživači su otkrili da u poređenju sa pojedincima bez AF, 30.601 sa AF ima povećan rizik od razvoja demencije svih uzroka i VD (prilagođeni odnos rizika, 1,42 i 2,06, respektivno), ali ne i AD. Mlađe doba na početku AF bilo je povezano sa povećanim rizicima od razvoja demencije svih uzroka, AD i VD (prilagođeni odnos opasnosti po 10-godišnjem smanjenju, 1,23, 1,27 i 1,35, respektivno).

Za razvoj demencije svih uzroka, najveći odnos rizika je primećen kod osoba sa AF dijagnostikovanim pre 65 godina, a zatim sa AF dijagnostikovanim u dobi od 65 do 74 godine (prilagođeni odnosi rizika, 1,82 i 1,47, respektivno) nakon podudaranja sklonosti i rezultata; odnos rizika za AF dijagnostikovan na ≥75 godina nije bio značajan. Rezultati su bili slični za AD i VD.

„Kvantitativna manifestacija povezanosti između starosti početka AF i incidentne demencije naglašava važnost praćenja kognitivne funkcije kod pacijenata sa AF, posebno onih mlađih od 65 godina u trenutku dijagnoze“, pišu autori.