Izraelski ambasador u Srbiji: Napad Hamasa ostaviće dugoročne posledice

Izraelski ambasador u Srbiji: Napad Hamasa ostaviće dugoročne posledice

Teroristički napad Hamasa na jug Izraela tokom kojeg je ubijeno više od 1.400 civila promenio je situaciju na terenu i ostaviće dugoročne posledice na izraelsko društvo ali i na buduće odnose sa Palestincima, saopštio je danas ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

„Činjenica da izraelski forenzičari i eksperti sudske medicine i dalje pronalaze ljudske posmrtne ostatke i rade na identifikaciji žrtava u izraelskim zajednicama i kibucima, dodatno potvrđuje razmere tog varvarskog čina Hamasovih terorista“, navodi se u saopštenju ambasade.

U saopštenju se navodi da je u „mračnim tunelima u pojasu Gaze“, 30 dana nakon napada, još uvek zatočeno više od 240 Izraelaca i stranih državljana iz 31 zemlje.

„Država Izrael poziva demokratski, pravičan i civilizovan svet da podrži momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca u Gazi. ;Izrael je u ratu koji mu je nametnula teroristička organizacija Hamas, a izraelske odbrambene snage ulažu maksimalne napore da stradanje civila svedu na minimum stalnim pozivima na evakuaciju“, napisao je Vilan.

Ambasador je dodao da će „borbe protiv Hamasa, organizacije nalik ISIS-u, trajati dok ne bude vojno i politički poražen, a nevini civili oslobođeni“.