Italija je zaplenila 779,5 miliona evra od Airbnb-a zbog moguće utaje poreza

Italija je zaplenila 779,5 miliona evra od Airbnb-a zbog moguće utaje poreza

Italijanski sud naložio je konfiskaciju 779,5 miliona evra od giganta za kratkoročno iznajmljivanje Airbnb-a zbog navodne utaje poreza, prenosi Bi-Bi-Si.

Tužioci kažu da kompanija nije platila porez stanodavcima, koji u Italiji moraju platiti porez od 21% na njihov prihod, na oko 3,7 milijardi evra prihoda od zakupnina.

Prema izjavi tužioca, pod istragom su i tri osobe koje su bile na rukovodećim pozicijama u Erbnb-u od 2017. do 2021. godine.

Umesto toga, kompanija je saopštila da je iznenađena i razočarana akcijama koje su objavili italijanski tužioci. Portparol Erbnb-a Kristofer Natli rekao je da evropsko sedište kompanije radi na rešavanju ovog problema sa italijanskim poreskim vlastima od juna.

„Uvereni smo da smo postupili u potpunosti u skladu sa zakonom i nameravamo da ostvarimo svoja prava po ovom pitanju“, rekao je on.

Kompanija je tvrdila da su poreski zahtevi Italije u suprotnosti sa principom slobode pružanja usluga Evropske unije u 27 zemalja EU. Najviši sud EU kasnije je presudio da se Airbnb mora pridržavati.

Italijanske vlasti su poslednjih godina povećale kontrolu nad poreskim praksama velikih kompanija kao što je Airbnb, koja u zemlji posluje od 2008. godine.

Prošlog meseca, italijanski političari su rekli da planiraju da pojačaju kontrolu nad stanodavcima koji ne plaćaju porez na kratkoročne zakupnine preko platformi kao što je Airbnb.

Ranije je objavljeno da će portugalska vlada ukinuti poreske olakšice za strane stanovnike Portugala, koje su uvedene kada je zemlja pokušala da privuče stručnjake u nekim industrijama nakon finansijske krize.

Pre toga, 2023. godine, Koština vlada je takođe najavila ograničenja kratkoročnog iznajmljivanja stanova na Airbnb-u i izmene takozvane šeme „zlatne vize“ (dozvola boravka u zamenu za ulaganje u zemlji).

Prijavljeni su i nedostatak stanova i visoke cene, što je veliki problem za Berlin.