Žene možda ne prepoznaju simptome raka dojke bez kvržica

Žene možda ne prepoznaju simptome raka dojke bez kvržica

Manje od polovine žena prepoznaje druge simptome osim kvržice u dojci kao potencijalni znak raka dojke, prema rezultatima istraživanja koje je naručio Sveobuhvatni centar za rak Univerziteta Ohajo: Džejms (OSUCCC-James).

Istraživanje je sprovedeno onlajn (974 učesnika) i putem telefona (30 učesnika) od 22. do 24. septembra 2023. Rezultati su pokazali da jedna trećina žena kaže da je zbunjena preporukama za skrining raka dojke, posebno onih mlađih od 30 godina ( 44%).

Štaviše, samo 31% učesnika je prepoznalo uvučenu, obrnutu ili okrenutu nadole bradavicu kao simptom raka dojke, a samo 39% je prepoznalo nabiranje grudi kao simptom. Slično, manje od polovine učesnika je bilo svesno gubitka koji osećaj u grudima (41%) i udubljenje/debljanje kože dojke (45%) mogu biti simptomi. Samo polovina je prepoznala iscjedak iz bradavica (51%) kao zabrinutost vrijednu medicinske pažnje.

„Skrining mamografija je naša odbrana broj 1 u otkrivanju i rešavanju karcinoma dojke u njihovim najranijim, najlečivijim stadijumima, ali je takođe veoma važno da ljudi budu upoznati sa izgledom i osećajem sopstvenog tkiva dojke tako da ponekad suptilne promene mogu bude brzo procenjena da bi nam pružila najbolju šansu za rano otkrivanje“, rekla je u izjavi dr Ešli Parizer, direktorka službi za preživljavanje raka dojke u OSUCCC-James.