Porast antisemitskih incidenata širom Evrope izaziva zabrinutost

Porast antisemitskih incidenata širom Evrope izaziva zabrinutost

Evropski Jevreji suočavaju se sa rastućim strahom zbog sve učestalijih antisemitskih incidenata širom kontinenta u poslednjim nedeljama. Ovaj porast nasilja i retorike, čiji se intenzitet upoređuje s najmračnijim periodima u istoriji, alarmirao je Evropsku komisiju.

Incidenti uključuju napade na sinagogu u Nemačkoj gde su bačeni molotovljevi kokteli, oslikavanje Davidovih zvezda na stambenim zgradama u Francuskoj, skrnavljenje jevrejskog groblja u Austriji, napade na jevrejske prodavnice i sinagoge u Španiji, kao i demonstrante koji uzvikuju antijevrejske slogane.

Evropska komisija je najoštrije osudila ove gnusne postupke i istakla da su oni suprotni osnovnim vrednostima i načinu života koji Evropa promoviše. U svom saopštenju, Evropska komisija je izrazila solidarnost sa jevrejskim zajednicama i naglasila da svi građani, bez obzira na veru ili identitet, ne bi trebalo da žive u strahu od diskriminacije ili nasilja.

Evropska unija je odlučna u nameri da zaštiti dobrobit svih svojih zajednica, bilo etničkih, verskih ili drugih. U saopštenju se naglašava potreba za suzbijanjem ovog porasta antisemitizma, kao i porasta antimuslimanske mržnje. Evropska komisija takođe obećava jačanje bezbednosnih mera u saradnji sa državama članicama EU.

Prema izveštajima, incidenti ovakve prirode postaju sve češći i ozbiljniji. U subotu je u Lionu, na jugoistoku Francuske, napadnuta žena jevrejske veroispovesti nožem, što se najverovatnije dešava usled rastućeg antisemitizma.

Od 7. oktobra, kada je Hamas izvršio napad na Izrael, Francuska je zabeležila čak 887 incidenata i događaja antisemitske prirode. U vezi s tim, više od 400 ljudi je privedeno, uključujući par iz Moldavije u Parizu, koji se tereti da je pod nalogom treće strane postavio Davidovu zvezdu na jednoj zgradi. U noći između 30. i 31. oktobra, oko 60 Davidovih zvezda naslikano je na zidovima u jednom od pariskih okruga.