Erdogan obećao da će „olakšati“ ratifikaciju ulaska Švedske u NATO u parlamentu

Erdogan obećao da će „olakšati“ ratifikaciju ulaska Švedske u NATO u parlamentu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će pokušati da ubrza parlamentarne procedure oko ratifikacije pristupanja Švedske Severnoatlantskoj alijansi.

On je to rekao novinarima u avionu dok se vraćao iz Kazahstana, piše „Evropska pravda“ pozivajući se na Anadolu.

Govoreći o pristupanju Švedske NATO-u, Erdogan je istakao da je ta zemlja ispunila obećanje i dozvolila izvoz oružja u Tursku, ali je rekao da postoji „nedostatak mera“ u vezi sa aktivnostima Radničke partije Kurdistana, koju Ankara naziva terorističkom. .

Istovremeno je, dodao je turski lider, pitanje članstva Švedske uputio parlamentu – Velikoj narodnoj skupštini, na čemu mu je zahvalio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Erdogan je priznao da će parlament sada dati prioritet planiranim pregovorima o državnom budžetu Turske za 2024. godinu, tako da odobrenje članstva Švedske u NATO možda neće biti brzo.

„Ali pokušaćemo da doprinesemo što je više moguće u radu (na ratifikaciji švedske aplikacije za ulazak u NATO. – Red.). Pokušaćemo da u ovoj fazi pokažemo što više pozitivnih napora, sve dok naši partneri tretirajte nas pozitivno“, dodao je on.

Erdogan je prošlog meseca, posle nekoliko meseci odlaganja, uputio parlament zemlje da ratifikuje protokol o pristupanju Švedske NATO-u. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg napomenuo je da bi Švedska trebalo da postane punopravna članica Alijanse do kraja novembra.

Međutim, šef turskog parlamentarnog odbora za spoljne poslove Fuat Oktaj rekao je pre neki dan da Ankara neće žuriti da odobri članstvo Švedske u NATO.

Osim Turske, ni Mađarska nije odobrila zahtev Švedske za ulazak u NATO.