Vasabi poboljšava kratkoročno i dugotrajno pamćenje kod starijih ljudi

Vasabi poboljšava kratkoročno i dugotrajno pamćenje kod starijih ljudi

Tim stručnjaka za istraživanje kognitivnog zdravlja i starenja povezanih sa velikim brojem institucija u Japanu otkrio je da uzimanje vasabija može pomoći u poboljšanju dugoročne i kratkoročne memorije kod starijih osoba. Za svoju studiju, objavljenu u časopisu Nutrijenti, grupa je jednoj grupi starijih odraslih dobrovoljaca davala dnevne tablete vasabija, a drugoj grupi dnevni placebo tokom tri meseca.

Vasabi je vrsta biljke koja raste u Japanu i na ruskom Dalekom istoku – ima zeleni rizom koji neki porede sa hrenom. Rizom se obično koristi i kao sastojak u hrani i kao začin. Takođe se istorijski smatralo da je zdrava vrsta začina jer je poznato da pomaže u smanjenju upale u različitim delovima tela. Prethodna istraživanja su pokazala da njegove antiinflamatorne prednosti dolaze zahvaljujući 6 metilsulfinil heksil izotiocijanatu (6-MSITC), za koji se takođe pokazalo da ima antioksidativna svojstva.

Nedavno se pričalo da vasabi pomaže kod kognitivnih sposobnosti zbog svog navodnog smirujućeg efekta na mozak. Zbog toga se sada prodaje kao dodatak u mnogim prodavnicama zdrave hrane. U ovoj novoj studiji, istraživački tim je postavio eksperiment kako bi otkrio da li su takve tvrdnje tačne.

Tim je zamolio 72 japanska volontera između 60 i 80 godina da uzmu ili tabletu vasabija (koja sadrži 0,8 miligrama 6-MSITC) ili placebo tabletu svake noći pre spavanja tokom 12 nedelja. Istraživači su pregledali ljude sa poznatim bolestima, mentalnim poremećajima, problemima sa pamćenjem i one koji su uzimali određene lekove ili koji su bili jako pijani. Od svakog volontera je takođe zatraženo da uradi kognitivne i memorijske testove pre i posle perioda testiranja.

Rezultati testa su pokazali da su dobrovoljci koji su uzimali vasabi tablete pokazali poboljšanja u dugotrajnoj i kratkoročnoj memoriji, ali nisu iskusili promene u kognitivnim sposobnostima. Istraživači su takođe otkrili da su oni koji su uzimali vasabi tablete imali bolje rezultate na testovima asocijacija, kao što je povezivanje imena sa licima, što je prethodno istraživanje pokazalo da je uobičajen problem kod starijih odraslih. Međutim, volonteri koji su dobili placebo nisu pokazali poboljšanja pamćenja ili kognitivnih sposobnosti.