Ispitivanje ishoda kod dece sa Daunovim sindromom i akutnom limfoblastnom leukemijom

Ispitivanje ishoda kod dece sa Daunovim sindromom i akutnom limfoblastnom leukemijom

Deca sa Daunovim sindromom imaju povećan rizik od razvoja akutne limfoblastne leukemije (ALL) i imaju veće stope relapsa i toksičnosti lečenja. Poslednjih decenija, nove terapije su poboljšale ishode za opštu populaciju, ali ishodi za decu sa Daunovim sindromom su zaostali i nisu prijavljeni za savremene režime lečenja.

Novi izveštaj objavljen u časopisu za kliničku onkologiju, koji su predvodili Bejlor koledž medicine i Teksaški centar za rak, pregledao je rezultate kliničkih ispitivanja Dečje onkološke grupe od 2003-2019 i otkrio da deca sa Daunovim sindromom i ALL i dalje imaju povećanu stopu recidiva i mortaliteta u vezi sa lečenjem na savremenim protokolima lečenja, u poređenju sa decom bez Daunovog sindroma.

Istraživači zaključuju da će upotreba novih, manje toksičnih terapija biti neophodna za poboljšanje ishoda u ovoj grupi pacijenata.

Studija je ispitala rezultate od 743 pacijenta sa Daunovim sindromom i ALL, što je najveća kohorta do sada prijavljena, u poređenju sa više od 20.000 ALL pacijenata bez Daunovog sindroma. Petogodišnje ukupno preživljavanje pacijenata sa Daunovim sindromom bilo je približno 7% manje od ostalih pacijenata.

Relaps i smrtnost povezana sa lečenjem su oduvek bili glavni uzroci dispariteta ishoda kod dece sa Daunovim sindromom. U ovoj studiji, istraživači su otkrili da se povećan rizik od recidiva smanjio upotrebom savremenih terapija, ali rizik od smrtnosti u vezi sa lečenjem ostaje visok.

„Ishodi u detinjstvu SVI su se poboljšali velikim delom jer je lečenje intenzivirano, što sprečava recidiv“, rekla je dr Karen Rabin, dopisni autor studije, profesor pedijatrijske hematologije i onkologije u Bejloru i direktor programa za leukemiju u Teksasu za dečiji rak. Centar. „Međutim, deca sa Daunovim sindromom nemaju toliko koristi kao druga deca jer imaju veći rizik od infekcije opasne po život.“

Nizak broj belih krvnih zrnaca tokom lečenja čini pacijente podložnijim infekcijama. Deca sa Daunovim sindromom takođe imaju veću učestalost čireva u ustima, povećanog nivoa šećera u krvi i napadaja povezanih sa hemoterapijom. Istraživači kažu da ovo ukazuje na potrebu za procenom različitih strategija lečenja.

„Povećana upotreba imunoterapijskih strategija, koje su manje toksične od hemoterapije, revolucionarni je napredak za svu decu sa ALL, a deca sa Daunovim sindromom posebno imaju koristi od ovog manje toksičnog pristupa lečenju“, rekao je Rabin.