Pacijenti sa rakom jajnika imaju 70% manje šanse da umru sa agresivnim hirurškim pristupom

Pacijenti sa rakom jajnika imaju 70% manje šanse da umru sa agresivnim hirurškim pristupom

Prema novom istraživanju, pacijentkinje sa rakom jajnika imaju 70% manje šanse da umru tri godine nakon primene multidisciplinarnog hirurškog pristupa. Studija Univerzitetske bolnice Mater o lečenju uznapredovalog raka jajnika otkrila je da agresivna hirurgija koja uključuje više specijalista ima značajan uticaj na stopu preživljavanja.

Rad objavljen u Godišnjacima hirurške onkologije, a vodi ga profesor Donal Brennan, konsultant ginekološki onkolog na Mater i profesor ginekološke onkologije na UCD School of Medicine, analizirao je više od 300 pacijenata razdvojenih u dve kohorte lečene između 2006. i 2015. i 2017. do 2021.

U 2017. godini, Odeljenje za ginekološku onkologiju Mater-a usvojilo je inovativni pristup hirurgiji karcinoma jajnika koji je video saradnju između različitih hirurških disciplina u izvođenju operacija usmerenih na uklanjanje svih vidljivih tumora sa abdomena.

Studija je pokazala da je prema novom pristupu stopa smrtnosti pacijenata sa bolešću pala sa 64,5% na 24%, a da je tri godine nakon operacije rak napredovao kod 75% pacijenata u prvoj grupi (2006. do 2015. godine), dok je u u drugoj grupi (2017. do 2021.) ova cifra je pala na manje od 50%.

Viši autor studije, profesor Brenan, rekao je da istraživanje podržava sve veći broj međunarodnih dokaza da pacijenti sa rakom jajnika imaju bolje ishode kada se leče u centralizovanim, specijalizovanim onkološkim centrima, kao što je Mater.

„Rak jajnika je komplikovana bolest koja zahteva doprinos više specijalnosti, uključujući medicinsku onkologiju, patologiju, radiologiju i hirurgiju.

Zajednički pristup, rekao je on, omogućava ginekološkim onkolozima, kao i kolorektalnim, hepatobilijarnim i gornjim gastrointestinalnim hirurzima da pažljivo planiraju uklanjanje oboljelog tkiva i naknadni tretman.

„Verujemo da nam saradnja između različitih hirurških specijalnosti omogućava da bezbedno izvodimo agresivne operacije za uklanjanje svih vidljivih tumora iz abdomena, što je jedini najveći prediktor poboljšanog preživljavanja“, dodao je on.

Jirgen Mulsov, opšti konsultant i kolorektalni hirurg u Mater-u, rekao je: „Kao deo našeg multidisciplinarnog pristupa uznapredovalom karcinomu, mi u bolnici Mater sarađujemo sa kolegama na odabiru najpogodnijih pacijenata za operaciju. Ova saradnja osigurava da pacijenti dobijaju integrisanu medicinsku briga od trenutka razmatranja operacije do potpunog oporavka i pomogla nam je da poboljšamo i perioperativne i dugoročne ishode.“

Rak jajnika je jedan od najčešćih tipova raka kod žena u Irskoj i sedmi je najčešći rak kod žena u svetu.

Često se javlja u uznapredovaloj fazi zbog nedostatka svesti o simptomima, što može uključivati osećaj stalnog nadimanja, natečen stomak, nelagodnost u stomaku ili karličnom predelu, gubitak apetita i potrebu da piškite češće nego inače.