Tehnika snimanja može da posmatra specijalizovani tretman raka na modelima raka dojke

Tehnika snimanja može da posmatra specijalizovani tretman raka na modelima raka dojke

Skoro jedan vek, naučni dokazi su pokazali da upotreba specifičnih bakterija za ciljanje tumora raka i pokretanje imunološkog odgovora kod pacijenata može biti efikasna u borbi protiv raka. Takve bakterijske terapije pokazale su se uspešnim u ciljanju i lečenju raka mokraćne bešike uz minimalno oštećenje zdravog tkiva, što se obično javlja kod tradicionalnih tretmana zračenjem i hemoterapijom.

Sada, u studiji koja dalje istražuje i usavršava upotrebu ovih tretmana raka zasnovanih na bakterijama, istraživači iz Johns Hopkins Medicine razvili su novu metodu za precizan prikaz načina na koji se bakterijske terapije kreću i kako ciljaju na rak dojke.

Kompletan rad, objavljen u dodatku oktobarskog izdanja časopisa The Journal of Infectious Diseases, dopunjava trenutna i tekuća istraživanja kliničkog testiranja i razvoja lečenja raka na bazi bakterija.

Ovaj istraživački tim u Johns Hopkins Medicine je prethodno kreirao tehnologiju snimanja za precizno posmatranje tretmana bakterijskog raka u telu. Tehnologija, nazvana 18 F-fluorodeoksisorbitol ili 18 F-FDS PET, je molekul koji preuzimaju ili apsorbuju bakterijske ćelije u telu. Jednom u bakterijskim ćelijama, molekul čini da ćelije svetle na PET i CT skeniranju, omogućavajući tačnu sliku o tome gde se bakterije grupišu u telu.

„U mogućnosti smo da koristimo ovu tehnologiju snimanja da pratimo bakterije i da se uverimo da bakterijska infekcija ne leži u drugim zdravim tkivima“, kaže autor studije Sanjai Jain, M.B.B.S., MD, profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins. „Tehnologija je od pomoći u razvoju ovih bakterijskih terapija za rak, što smo ovde pokazali sa bakterijom Iersinia enterocolitica i rakom dojke.“

U eksperimentima koji su koristili njihovu tehnologiju snimanja sa modelima raka dojke kod glodara, istraživački tim je testirao da li poseban soj bakterije I. enterocolitica može uspešno da cilja tumore raka dojke i da li se može snimiti korišćenjem njihovih 18 F-FDS PET metoda skeniranja.

Prvo, istraživači su davali I. enterocolitica intravenskim injekcijama miševima obolelim od raka dojke. Subjektima je zatim dodatno ubrizgan 18 F-FDS tragač da bi se pripremili za snimanje. Nakon injekcija, subjekti su skenirani pomoću PET i CT snimanja u različitim intervalima, uključujući jedan, pet i 10 dana.

Skeniranje je otkrilo da ne samo da je soj I. enterocolitica precizno ciljao i kolonizovao tumore raka dojke, već je i 18 F-FDS tragač omogućio da se bakterije precizno snime u telima ispitanika.

„Mogućnost korišćenja PET snimanja za vizuelizaciju bakterija koje ciljaju tumor omogućiće brži razvoj i primenu ovog inovativnog alata za onkološke pacijente“, kaže prvi autor Alvaro Ordonjez, MD, docent medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins.

„Bakterijski tretmani za rak su još uvek u povoju“, kaže Jain. „Pre nego što se više ovih tretmana preseli u kliniku, neophodne su studije dokaza o konceptu kao što su ove.“