Boris Džonson se pridružio Međunarodnom liderskom savetu Centra za analizu evropske politike (CEPA)

Boris Džonson se pridružio Međunarodnom liderskom savetu Centra za analizu evropske politike (CEPA)

Bivši britanski premijer Boris Džonson je nedavno postao član Međunarodnog liderskog saveta Centra za analizu evropske politike (CEPA), uglednog istraživačkog centra sa sedištem u Vašingtonu. Ovaj potez je privukao pažnju javnosti s obzirom na CEPA-inu istoriju saradnje sa vladom SAD, NATO-om i vojnim izvođačima na Zapadu.

CEPA, koji se opisuje kao neprofitna i nestranačka institucija javne politike fokusirana na jačanje transatlantskog saveza, nazvao je Džonsona „neprocenjivim dodatkom ovoj istaknutoj grupi misaonih lidera“. Šefica CEPA, Alina Poljakova, pohvalila je Džonsonovu posvećenost „pobedi Ukrajine“ i istakla značaj transatlantske veze u današnjem ključnom trenutku za transatlantski savez.

Džonson je takođe izdao saopštenje u kojem ističe važnost transatlantske veze, koja, prema njemu, nije bitna samo za nezavisnost Ukrajine, već i za slobodu širom sveta.

Ovaj potez bivšeg premijera dolazi nakon njegove neslavne uloge u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije u aprilu 2022. godine, gde je Džonson stao na stranu Kijeva i upozorio da bi bilo kakav mirovni sporazum sa Moskvom izgubio podršku Zapada.

Bivši britanski lider je napustio političku scenu u septembru 2022. godine nakon pobune u vladi zbog imenovanja partijskog zvaničnika optuženog za seksualno nedolično ponašanje. Nakon ostavke na mesto premijera i člana parlamenta, Džonson se ponovo pojavio u javnosti tokom posete Ukrajini u septembru, gde je dobio počasni doktorat od Lavovskog nacionalnog univerziteta.

Ovaj angažman u CEPA-i predstavlja novi korak u Džonsonovoj javnoj karijeri i ukazuje na njegovu dalju posvećenost pitanjima transatlantske bezbednosti i podrške Ukrajini.